Котаракът Лари прогони лисица от резиденцията на Лиз Тръс

Главният ловец на мишки в резиденцията на британския премиер котаракът Лари, който е на поста повече от 10 години, смело изгони лисица от входа на Даунинг Стрийт 10 в Лондон.

Съответният видеоклип беше разпространен от канала Sky News.

Видеото показва как през нощта лисица, два пъти по-голяма от самия Лари, се приближава до резиденцията на британския премиер Лиз Тръс. Лари обаче не губи самообладание и след "дуела" рижият противник е принуден да се оттегли в храстите.

Интересно е, че по-рано Лари многократно беше упрекван за лошото изпълнение на задълженията си, казваха, че животното напълно се е отпуснало за 10 години. Няколко пъти дори му предричаха оставка, тъй като Лари многократно беше хващан да спи, докато мишките спокойно се разхождат под носа му.

Например инцидент от март 2017 г. предизвика вълна от критики, когато фотографът Стив Бек засне Лари да си играе с мишка, която след това пусна.

По-късно журналисти забелязаха катерица с орех точно пред входната врата на правителствената резиденция. Къде е бил в този момент главният ловец на мишки Лари, не е известно.

Освен това котката на британския външен министър Палмерстън, често сочена за пример за добър мишелов, многократно е посягала на територията на главната котка на страната.

Котаракът Лари - главния ловец на мишки на Великобритания

Котаракът Лари стана главен ловец на мишки направо от приюта по време на премиера Дейвид Камерън през 2011 г. Тогава котката беше само на четири. Лари стана любимец не само на кабинета, но и на цяла Великобритания.

Оттогава четирима министър-председатели се смениха във Великобритания и Лари, въпреки периодичното недоволство от работата му, все още остава на поста. Той запази позицията си и след пристигането на Лиз Тръс през септември 2022 г.

Често Лари можеше да бъде видян на официални срещи, провеждани в резиденцията на министър-председателя. Но през 2019 г. Лари трябваше да отстъпи - тогавашният ръководител на британското правителство Борис Джонсън доведе четириногия си приятел Дилин на Даунинг стрийт. Оттогава Лари не е виждан често на официални приеми в резиденцията на премиера.

Лари стана третата котка в историята на резиденцията, която официално поема поста главен ловец на мишки.

От 1989 до 1997 г. този пост беше заеман от котка на име Хъмфри. На този пост той е бил при премиерите Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Тони Блеър. Хъмфри подаде оставка поради здравословни проблеми, въпреки че се говореше, че съпругата на Блеър Шери не го харесва. До смъртта си през 2006 г. Хъмфри живее в къщата на един от служителите на резиденцията.

През 2007 г. позицията на главен ловец на мишки беше поета от котката Сибил, която принадлежеше на министъра на финансите на страната Алистър Дарлинг. Сибил обаче напусна поста си още през 2008 г., а през 2009 г. почина. Говореше се, че премиерът Гордън Браун не харесва Сибил.

От 2012 до 2014 г. Лари беше подпомаган в задълженията си от котката Фрея, която принадлежи на ръководителя на хазната Джордж Осбърн. Котката обаче постоянно бягала и веднъж била блъсната от кола. След това Осбърн я изпраща в Кент.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини