„Да подобрим костното здраве“ е мотото на световния ден за борба с остеопорозата

Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва на 20 октомври всяка година от 1997г. под егидата на Международната Фондация по Остеопороза (IOF) и представлява целогодишна кампания, посветена на глобалната осведоменост на човечеството относно превенцията, диагностиката  и лечението на остеопорозата и свързаните с нея костно-ставни заболявания.
Остеопорозата е безсимптомно заболяване на скелета, характеризиращо се с влошаване на костната микроархитектура (намалено качество на костта) и загуба на костна маса (намалено количество на костта). Намаленото количество и качество на костта е причината за т.нар. ниско-енергийни или атравматични фрактури. Става въпрос за фрактури без травма или след минимална травма, т. е. при здрава кост такива фрактури са невъзможни.
Най-често те настъпват в областта на китката, гръбначният стълб и бедрото, като най-тежки са бедрените фрактури, защото са свързани с висока смъртност и инвалидност.
Здравословната диета и активното движение могат да предотвратят остеопорозата, а при доказана такава да подпомогнат лечението. Допълнителният прием на вит. Д 3 намалява риска от падане и фрактури с около 20%. Дневните нужди от вит. Д3 за възрастта над 60г. са 800-1000 IU/дн. При остеопороза се препоръчва и дневен прием на 800-1200мг. калций под формата на хранителна добавка. Най-лесно достъпните източници на калций са млечните продукти - прясно мляко, кисело мляко, сирена и др. Допълнителни хранителни източници на калций са зелените зеленчуци, консервираната риба с меки кости като сардини, ядки и тофу.
Налице е строга зависимост между физическата активност и костното здраве. Проучванията доказват, че физически активните, спортуващи хора имат по-висока костна плътност, по-голяма мускулна здравина и по-малка склонност към падане.
Остеопорозата е заболяване, свързано не само с голямо човешко страдание, но също и с огромна икономическа и социална тежест. Факт е, че малка част от пациентите с остеопороза се лекуват. Ето защо ресурсите трябва да бъдат насочени към подобряване на скрининга, диагностиката и лечението. Важна стъпка е подобряването на здравната култура на населението. Целта е костното здраве и превенцията на фрактурите да присъстват в дневния ред на българското здравеопазване, но също и в работата на здравните специалисти, пациенти и обществеността като цяло.
 
По материали на д-р Родина Несторова
Секретар на БМД по остеопороза и остеоартроза, ревматолог, Управител на Ревматологичен център „Св.Ирина“,гр. София
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини