Мечките се активизираха преди да заспят зимен сън

През септември и октомври се увеличават нападенията от мечки над домашни животни и кошери в Смолянско. Един от най-потърпевшите райони е територията на Държавно горско стопанство - Смилян. Там констатират драстично увеличение на популацията на кафява мечка. Според директора инж. Анатолий Елев популацията се е увеличила от това, че селата се обезлюдяват, няма хора, които да създават работа и мечката се разпространява навсякъде. Отделно много хора са взели да гледат животни на пастири и те са най-лесната плячка за мечките.
Хората са притеснени от зачестилите нападения. А горските броят щетите. "26 броя телета, 5 крави, три юници, три овце, един кон и 12 пчелни семейства" - такава е равносметката за територията на Държавното горско стопанство от април до сега. През юли горските са отстреляли една проблемна мечка. Сега имат разрешително за отстрел на още една.
"Последният месец се оказа, че проблемните мечки са повече от една. Имаме в Чокманово, в Турян, в Арда, Горна Арда, навсякъде по Коритото има нападения от мечки", коментира инж. Анатолий Елев. Стопаните, чийто животни са нападнати от мечка, получават обезщетение от държавата. Притесненията им обаче остават поне
докато мечките не заспят зимен сън.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини