Шапки срещу преписване - фурор от Филипините

Изображение 1 от 4

    Снимки на студенти във Филипините, носещи „шапки срещу преписване” по време на изпит, предизвикаха фурор в социалните мрежи.

    Учениците в един от колежите в град Легаспи са били помолени да носят шапки, които да им пречат да поглеждат в работата на другите. Те обаче се оказаха особено креативни, създавайки самоделни приспособления от картон, кутии за яйца и други рециклирани материали.

    Пред BBC преподавателката им коментира, че е търсила "забавен начин" да гарантира "честността и почтеността" на изпитния процес.

    Мери Джой Мандан-Ортиз, професор по машинно инженерство в Колежа по инженерство към Университета Бикол, заяви, че идеята е "наистина ефективна".

    Първоначалната ѝ молба е била студентите да изработят „прост” дизайн от хартия. По думите ѝ тя е почерпила вдъхновение от подобна техника, използвана в Тайланд преди години.

    Професор Мандан-Ортиз добави още, че някои от студентите създали сложни предпазни средства за глава "само за пет минути" с помощта на всякакви боклуци, които намерили наоколо. Други пък взели шапки, каски или маски за Хелоуин, за да изпълнят задачата.

    Във Facebook тя публикува поредица от снимки, показващи младежите, облечени в сложните си творения, и събра хиляди харесвания за няколко дни, като те дори бяха отразени от филипинските медии.

    Съобщава се, че този иновативен метод е вдъхновил и други училища и университети да създадат „шапки срещу преписване”.

    Според професор Мандане-Ортис тази година нейните ученици са се представили по-добре, тъй като строгите правила са ги мотивирани да учат усилено.

    Тя добави, че много от тях са завършили тестовете си по-рано и никой не е бил хванат да мами.

    Източник: nova

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини