При присъединяване към еврозоната валутните ни резерви ще намалеят

При присъединява към еврозоната нашите валутни резерви ще намалеят механично, тъй като те са функция от това, че имаме Валутен борд, каза подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Калин Христов в отговор на въпрос на Петър Чобанов (ДПС) по време на изслушване в парламента.   

Чобанов попита какво ще се случи с валутните резерви, след като станем част от еврозоната. Той посочи, че към момента валутните резерви са 64,4 млрд. лева, като от тях 14,1 млрд. са на банките. По думите му по време на предизборната кампания една от партиите в предходното управление е публикувала пост как влизането в еврозоната означава да освободим валутните резерви и да ги усвоим.

Подуправителят на БНБ обясни, че при присъединяване към еврозоната нашите резерви ще намалеят, основно поради факта, че задължителните ни резерви, които сега имат мандат да определят като Централна банка, ще намалеят от 10 процента на 1 процент. Т.е. нашият баланс ще се свие и ще освободим резерви, които ще станат резерви на търговските банки и те ще разполагат с тях, допълни той.

Подуправителят на БНБ посочи, че след това нашите валутни резерви ще имат две компоненти - едната е частта, която трябва да внесем във валутните резерви на Европейската централна банка (ЕЦБ), тя се изчислява пропорционално на нашия дял в капитала на банката. Той добави, че текущите изчисления са, че нашият дял ще бъде 0,98 процента, което означава, че трябва да внесем сума в резервни валути или в злато, еквивалентна на около 500 млн. евро. 

Оставащите резерви над 500 млн. евро първо трябва да ги конвертираме в резервни валути (йени, канадски или щатски долари), защото еврото ще бъде наша национална валута. Те ще останат резерви на БНБ и могат да се управляват само по ограниченията, зададени от общата рамка на ЕЦБ, посочи Калин Христов. Т.е. на въпроса дали могат да бъдат използвани за финансиране на правителствена политика, отговорът е не, допълни той. Калин Христов посочи, че в публикация на Икономическия и социален съвет е имало такава теза, че се освобождават някакви резерви, които могат да бъдат използвани за икономическа политика. Такъв процес на освобождаване на резерви няма, заяви подуправителят на БНБ.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини