Първи резултати от междинните избори в САЩ

Републиканците спечелиха вчера първа победа, завоювайки едно от най-оспорваните кресла в Конгреса на САЩ, но демократите все още се канят да ограничат щетите от една вечер, която може да се окаже решаваща за политическото бъдеще на Джо Байдън и съперника му Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

С оживена кампания, посветена на инфлацията, Джей Ди Ванс, един от питомците на милиардера републиканец, грабна твърде желания пост на сенатор в Охайо - една от крепостите на индустрията и селското стопанство в Америка.

Рекордното поскъпване в страната играе срещу Джо Байдън и на тези избори, неизменно неблагоприятни за управляващите, той може да изгуби контрола си върху Камарата на представителите и Сената, което ще парализира дейността му през оставащите две години от мандата.

Предшественикът му Доналд Тръмп, дейно подкрепил мнозина кандидати републиканци, залага на успехите на своите хора, за да се впусне с най-добри възможни шансове в президентската надпревара през 2024 г. Той обеща да огласи на 15 ноември "една много голяма новина".

Седемдесет и шест годишният милиардер впрочем не пропусна да се покаже пред публика в изборната вечер, когато направи кратко телевизионно обръщение, приветствайки успеха на неколцина свои кандидати в различни вотове.

Лагерът на демократите също не остана с празни ръце. Той изтръгна от консерваторите два губернаторски поста - в Мериленд и Масачузетс, където Мора Хили ще стане първата лесбийка, оглавила някога един от щатите. Джо Байдън веднага я извика, за да я поздрави.

Освен това партията на 79-годишния демократ си спести големи страхове, запазвайки контрола над щат Ню Йорк, където републиканците се надяваха да изместят губернаторката Кати Хоукъл. 

Остава Конгресът: анкетите предричат мащабна победа на републиканците в долната камара - класически сценарий в политиката на САЩ, където междинните избори често се превръщат в наказателен вот за партията на Белия дом.

Но гигантската "червена вълна" - с цвета на републиканците, обещана от Тръмп, все още не бе факт снощи, много преди преброяването на гласовете да приключи. 

"Това със сигурност не е републиканска вълна, едно на ръка", прецени влиятелният сенатор Линдзи Греъм, приближен на бившия президент, пред телевизия NBC.

Контролът върху Сената пък е къде по-несигурно нещо. Всичко ще зависи от шепа ключови щати като Джорджия, Аризона и Пенсилвания, където изборите бяха силно оспорвани. 

Докато изборните секции затваряха врати, вниманието се насочи и към губернаторските длъжности. По-специално към този във Флорида, където триумфално бе преизбран сегашният губернатор Рон Десантис - изгряваща звезда на консерваторите и може би кандидат за Белия дом през 2024 г.

"Аз едва започвам битката си", увери 44-годишният политик. 

Което може да разклати позициите на потенциалния му съперник за номинацията, друг един жител на Флорида - Доналд Тръмп. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини