Полша предупреди за нарастване на миграционния наплив по границата с Беларус

Полша предупреди за опасност от избухване на нова миграционна криза по границата ѝ с Беларус, след като по-рано днес полската гранична охрана спаси десет мигранти в блато на полско-беларуската граница, предаде Ройтерс.

"Днес служители на Граничната охрана, в сътрудничество с колегите си от други служби, спасиха при изключително сложна операция десетима чужденци", се казва в съобщението на службата за охрана на границите. "Спасени са общо осем граждани на Шри Ланка и по един на Индия и Пакистан."

Миналата година вълна от мигранти от Африка и Близкия изток, които опитаха да влязат в Полша през Беларус, предизвика хуманитарна криза, за която Варшава и Евросъюзът, че е умишлено създадена от Минск с цел да дестабилизира ЕС. Беларуските власти категорично отрекоха да са транспортирали мигранти със самолети до Беларус и да си ги принуждавали да пресичат границата незаконно.

На фона на опасенията за сигурността около войната в Украйна Варшава съобщи, че е забелязала повишена активност на мигрантите от беларуската страна на границата, затова полските власти отново подозират възможна намеса на Минск.

През последните месеци полската Гранична охрана редовно отчита по над 100 опита на ден за незаконно пресичане на границата от страната на Беларус, което е рязко увеличение в сравнение с  наблюдаваните през лятото равнища.

Полша построи стена по границата с Беларус и в момента я оборудва и с камери и сензори. Подобно преградно съоръжение с бодлива тел се изгражда и по границата с руския анклав Калининград, тъй като Варшава разглежда територията на анклава като потенциален маршрут за нелегална миграция.

Говорител на полската служба за гранична охрана изрази мнение, че засиленият мигрантски наплив в последно време е свързан с опит на мигрантите да влязат на полска територия, преди да е заработила новата електронна система за охрана на границата с Беларус, която ще направи по-трудно незаконното ѝ пресичане.

"Беларуските служби и хората, свързани с режима на беларуския президент Александър Лукашенко знаят това и искат да съберат колкото се може по-голяма група чужденци, която да се опита да премине границата", каза говорителят.

За забелязан засилен мигрантски наплив към Полша в последно време съобщи и Анна Албот, представител на Група "Граница" (Grupa Granica), неправителствена организация, помагаща на мигрантите. По думите ѝ след като е била завършена стената по границата с Беларус, организацията е получила над 1800 обаждания от мигранти, намиращи се от полската страна на границата.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини