14 обичайни за британците неща, които туристите често не разбират

Англия не е като никоя друга страна. Всъщност в тази страна вековните традиции съжителстват спокойно с прогресивните възгледи, феноменалната пестеливост не пречи на хармоничното развитие, а външната скованост и студенина са повече от компенсирани от остроумния английски хумор.

Запознайте се с ежедневните английски навици и маниери, които не всеки знае.

Британците никога не свалят обувките си

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

Странно е, но британците не събуват обувките си у дома. Емигрантът, който отбеляза това, сподели в своя блог: „Ако искате да шокирате англичанин, който ви дойде на гости, помолете го да свали обувките си и да сложи домашни чехли.” Той ще запази мълчание, но вашето предложение ще се счита за ужасно унизително, сякаш сте го поканили публично да му бръкнете с пръст в носа.” Само в тесен семеен кръг, англичанин може да свали обувките си и да се разхожда из къщата по чорапи, но само при условие, че наистина е заобиколен от близки хора.

Британците не се мият, както сме свикнали

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

Много хора знаят, че някои английски къщи имат отделни кранове с топла и студена вода. Всеки, който се е сблъскал с това чудо на водопровода, се притеснява от въпроса: как се мият британците? В мрежата обикновено пишат, че за да спестят пари, те се мият във водата, събрана в мивката, но, както се оказа, това не винаги е така. „Не съм съгласна“, коментира Нина Фишър – Живея в Англия от почти 7 години. Не всички се мият в мивката. Много англичани изобщо не мият лицето си с вода. Използват малки кърпи, с които избърсват лицето си.”

Ключът в ключалката на вратата е поставен с главата надолу

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

Друга местна особеност, с която чужденците трудно свикват, е обърнатите ключалки, в които ключът се вкарва със зъби нагоре, а не надолу. „В началото реших, че е грешка, но се оказа, че това е правилно за британците“.

Водомерите не са в банята, а под специални малки капаци пред къщата

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

За много от нас е обичайно водомерите да са разположени в банята. В Англия те са на улицата и са скрити под специални капачета. Там има и клапан с които можете да се изключи водата в къщата.

Прозорците не се отварят навътре в стаята, а навън

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

Английските прозорци се отварят навън. В началото това може да изглежда странно, но по-късно осъзнавате, че това е прекрасен начин да спестите вътрешно пространство в дома си и интересно дизайнерско решение.

Светлината в банята се включва с шнур

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

Вероятно мнозина са запознати с цитата от приказката за Червената шапчица: “Дръпни въжето и вратата ще се отвори.” В Англия може да се префразира: „дръпни въжето и лампата ще светне“. В повечето бани светлините се включват с шнур, окачен до вратата. Това се дължи на факта, че банята се счита за място, в което използването на вода и електрическо оборудване в непосредствена близост едно до друго увеличава възможността от токов удар.

Британците обичат и знаят как да пестят

Има легенди за пестеливостта на британците. Много от тях държат специален леген за миене на чинии у дома. В него се пълни вода, добавя се препарат, мръсните съдове се потапят в пяната, измиват се с гъба и след това, без да се изплакват, се слага на сушилнята. Местните пестят и от електричество: през зимата изключват отоплението докато са на работа и през нощта, а когато си лягат, се завиват с няколко одеяла и се топлят с нагревателна подложка, която се намира в почти всяка къща.

За британците приятелството е по-рационално понятие.

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

За някои възможността да си ходят на гости без покана е знак за силно приятелство, но не и за британците. Колкото и да са близки отношенията, подобна спонтанност е неподходяща за тях: личното време се цени много и затова всички срещи и пътувания с приятели са внимателно планирани предварително. Британците като правило спазват малък, но приятен ритуал: те изпращат пощенски картички на приятелите си за всякакви празници. Те се държат на видно място в хола, най-често на камината.

Не е прието да се ръкувате, когато се срещнете

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

Друга интересна особеност: британците се ръкуват само когато се запознават. Когато се срещат и се сбогуват, те не правят това: хората поддържат дистанция. А потупването по рамото се счита за груб жест. Англичанинът Крейг, който се е преместил в Русия, разказва в своя блог как при пристигането си за първи път се сблъсква с разликата между правилата на руския и английския етикет: „Спомням си неодобрителните погледи на руските мъже, ако не свалях ръкавицата да поздравя, въпреки че беше -20°C. Сега винаги свалям ръкавицата и ме дразни, когато хората в Англия не го правят. Английски диваци… ”

Културата на опашката, възпитана от детството

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

Никъде английската издръжливост не се проявява толкова добре, колкото в способността им да се редят на опашка. Независимо дали става въпрос за спирка, банка, каса на магазин, музей или жп гара, британците никога няма да заобиколят, а просто ще застанат на опашката и спокойно ще изчакат. За тях редът е олицетворение на социалната справедливост, атаката срещу която е просто неприемлива.

Обичайно е да се освободи уловената риба обратно

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

Риболовът е едно от любимите забавления на британците. Само че това хоби има няколко ограничения. Първо, за да извършвате риболов, трябва да имате специален лиценз и разрешение за риболов в определен резервоар, тъй като повечето от тях са частна собственост. Второ, всички риби, с изключение на уловените в морето, със сигурност трябва да бъдат освободени.

Британците са закалени още от детството

Децата и възрастните тук почти винаги ходят без шапки и с разкопчани якета. По тази характеристика е лесно да се познаят чужденците: докато те са обвити в топло палто и шал при температура от +5°C, местните весело се разхождат в къси панталони без връхни дрехи.

Учтивостта е на първо място

14 обичайни неща за британците, от които туристите изпадат в ступор

Английският начин на комуникация е изпълнен с намеци, които трябва да можете да разчетете правилно. Англичанинът никога няма да изрази своето недоволство или несъгласие директно – той ще го „увие“ в най-тактичната и нежна форма. Например, вместо „грешите“, той казва „позволете ми да не се съглася с това“, вместо „не ме разбрахте“ – „вероятно не се изразих добре“. Чужденците са изненадани, че местните хора се извиняват за всичко. Вярно, това не означава, че те наистина съжаляват.

Английският хумор е изграден на три стълба: сарказъм, сериозност и парадоксалност

Английското чувство за хумор е известно в цял свят. Няколко лъжици сарказъм, щипка унижение, капка абсурд – това са компонентите на елегантния английски хумор. Ако по света сериозни теми, като смърт, религия, външен вид, раса, са забранени за шеги, то за британците това е, напротив, огромно поле за солени шеги и остроумни подигравки. Може би това е голямата сила на британците – способността да се смеят на себе си и над ситуацията, дори когато моментът е лош.

Източник: ponichka.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини