Британец хвана гигантска златна рибка във френско езеро

Британски риболовец улови една от най-големите регистрирани златни рибки в света след епична битка с рибата във френско езеро.

Рибарят извади 30-килограмовата златна рибка, наречена Моркова, след 25-минутно дърпане в Bluewater Lakes във френската североизточна провинция Шампан. Златната рибка е пусната в езерото преди 20 години, след което увеличила размерите си, превръщайки се в една от най-големите по рода си, улавяни някога.

"С нормалните риби ви етрудно да ги видите, ако са точно под повърхността, но Морковът очевидно е ярко оранжев, така че не можете да го пропуснете“, каза Анди Хакет, който е уловил рибата, пред BBC. "Това е много търсена риба, малко хора са я хващали, доста е неуловима."

След като улови Моркова, Хакет пусна рибата обратно в езерото, така че други риболовци да имат шанс да я уловят, съобщи BBC.

Ако се отглеждат в домашни аквариуми, златните рибки (Carassius auratus) и по-малките шарани обикновено растат до 5 сантиметра на дължина. Но когато бъдат освободени в дивата природа, малките риби могат станат гиганти. През 2013 г. една свръхголяма златна рибка, уловена в езерото Тахо, беше с дължина почти 46 см и тежеше над 2 кг.

Въпреки склонността си да умират в плен, златните рибки са издръжливи в дивата природа – доказано е, че могат да живеят 25 години и да оцелеят до пет месеца без кислород. Това е така, защото рибите са еволюирали да живеят в езера, които замръзват през зимата, което означава, че в среда с ниско съдържание на кислород телата им преминават от аеробно дишане към превръщане на въглехидратите в алкохол, който освобождават през хрилете си. Когато тези характеристики са съчетани с бързи темпове на размножаване, златните рибки бързо успяват да доминират нови местообитания за сметка на местните видове.

Упоритостта на златните рибки вече е причинила проблеми в езерата, в които множество риби, често изхвърляни от хора, които някога са ги отглеждали като домашни любимци, се пускат наведнъж. През 2021 г. властите в град Бърнсвил в Минесота публикуваха официално изявление, в което призовават жителите да се въздържат от пускане на златни рибки във водите на езерото Келър в града. Някогашна малка рибка беше започнала да расте до огромни размери и сееше хаос в деликатните екологични мрежи на езерото.

"Моля, не пускайте домашните си златни рибки в езера и езера!" написаха градските власти в Twitter. "Те стават по-големи, отколкото си мислите, и допринасят за лошото качество на водата, като разбъркват дънните утайки и изкореняват растенията."

Мениджърите на водните пътища в близкия окръг Карвър в Минесота извадиха около 50 000 златни рибки от местните води през ноември 2020 г., според Washington Post. Подобни проблеми възникнаха и в провинция Алберта, Канада и град Спокейн, Вашингтон, където местното правителство обеща 150 000 долара за освобождаване на местно езеро от нашествието на златни рибки, съобщава KHQ news.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини