РЗИ-Смолян отбелязва с редица събития своята 70-годишнина

Изображение 1 от 5

    На 2 и 3 декември 2022 г. Регионалната здравна инспекция в Смолян отбелязва 70-годишен юбилей, в партньорство със Сдружение "Клъстер на Здравните Регони" - гр. София, община Смолян и Община Рудозем. Инциативите за годишнината започнаха днес със заседание на Регионалния съвет по здравеопазване. Директораът на РЗИ д-р Мими Кубатева представи историята на службата за обществено здраве и отбеляза, че за 70 години тя е постигнала редица сериозни успехи.

    "Връхлетялата ни пандемия от Ковид-19 беше голямо предизвикателство, сравнимо само с апостолската работа на първите ни служители", отбеляза д-р Кубатева. За малко повече от две години са обследвани 14 460 позитивни случая в Смолянска област, направени са проучвания за 17 475 поставени под карантина, участвало се е в заседания на кризисни щабове, предоставяла се е постоянно актуална информация на лечебни заведения, кметове, институции. Извършена е огромна по обем работа при изключително напрежение. За ваксинации са открити 14 временни пункта, включително и кабинет в РЗИ. В същото време това се прави само с 54 налични специалисти на щат в здравната инспекция, от които само 4-ма лекари. "Ниското ниво на заплащане води до отлив на специалисти и кадрови дефицит в РЗИ", отбеляза д-р Кубатева. Според нея трябва да има ясна визия за развитие на системата на общественото здраве от страна на държавата.

    В тържеството се включи д-р Александър Златанов – зам.-министър на здравеопазването. Той връчи на д-р Кубатева плакет от Министерството на здравеопазването - признание за направеното през изминалите 70 години и поздравителен адрес от служебния министър д-р Асен Меджидиев. Президентът на Югоизточно Европейски Медицински Форум - проф. Андрей Кехайов също поздрави за юбилея. Поздравления бяха отправени от името на областния управител Стефан Сабрутев, кмета на Смолян Николай Мелемов и редица други институции.
    На 03.12.22г. в гр. Рудозем, ще се проведе открита дискусия на тема "Оптимизиране на дейността на лечебните заведения", на която ще присъстват представители на общинските администрации, директори на лечебни заведения, лекари и общественици от област Смолян и страната.
    Паралелно с честванията, със съдействието на Сдружение "Клъстер на здравните регони", кметовете на Смолян и Рудозем, са организирани и безплатни медицински прегледи на населението от общините Смолян и Рудозем. Изтъкнати специалисти в различни области на медицината, сред които проф. д-р Николай Цанков-дерматолог, проф. д-р  Атанас Щерев-гинеколог и доц. д-р Пламен Попиванов–ендокринолог извършват безплатни профилактични прегледи и консултират жителите на двете общини.
    Прегледите и консултациите ще продължат до неделя - 03.12.2022г.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини