ISW: Лукашенко създава информационни условия, за да устои на руския натиск

Беларуският президент Александър Лукашенко продължи да създава информационни условия, за да устои на руския натиск да включи страната си във войната в Украйна, като разпространява тезата, че НАТО се готви да атакува Беларус, пише Институтът за изследване на войната във всекидневната си сводка за хода на конфликта.

Лукашенко обвини Украйна и НАТО за нарастващ брой провокации близо до беларуско-украинската граница и увери, че Киев се опитва да въвлече Северноатлантическия съюз в конфликта. Той каза още, че беларуските власти са успели да възпрат потенциален противник да използва военна сила срещу страната и че НАТО трупа войски и обучава по-активно военни части в съседни държави, отбелязва американският мозъчен тръст в сводката, публикувана на сайта му днес.

В същото време беларуският министър на отбраната Виктор Хренин заяви, че няма пряка подготовка за война и че страната само ще защитава своята територия.

Вадим Скибицки, високопоставен представител на украинското военно разузнаване, пък каза, че няма признаци за формиране на ударна група на беларуска територия.

Институтът за изследване на войната коментира, че Лукашенко и Хренин вероятно са направили тези коментари, за да подсилят това, което изследователският център по-рано оцени като информационна операция, целяща Украйна да разположи свои войски на границата си с Беларус в отговор на заплахата съседната страна да влезе във войната. Освен това те вероятно са съсредоточили информационната операция върху предполагаема агресия на НАТО и провокативни дейности по границата на Беларус, за да внушат, че беларуската армия трябва да остане в страната, за да я защитава срещу потенциална агресия на Алианса.

По този начин режимът в Минск създава информационни условия за противодействие на руския натиск да влезе във войната в Украйна, обобщава Институтът за изследване на войната. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст продължава да смята, че влизането на Беларус във войната на Русия срещу Украйна е изключително малко вероятно.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини