Любен Дилов за ергенския данък и хората, които се възбуждат от данъчни закони

Депутатите не правят деца, мислейки за данъчните закони, е днешното откровение в парламента. До самите дълбини на тематиката достигнаха ГЕРБ по време на дебатите по второто четене на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

БСП предлагаха да не се облагат доходите от трудови правоотношения на лицата ненавършили 26 години, както и месечните доходи от трудови правоотношения в размера на линията за бедност. То обаче не бе допуснато за гласуване, тъй като беше направено между първо и второ четене и не е част от основната философия на предложения законопроект.

Никога не съм мислил за данъци, когато съм създавал децата си, сподели от трибуната Тома Биков. Той разкритикува БСП, че не правят разлика между данъци и помощи. Колегата му Любен Дилов също се включи в дебата. Много е добре, че не се възбуждате от данъчни закони и не мислите за тях, когато правите деца, констатира той.

Георги Свиленски от БСП критикува мнозинството, че не искат дори да дискутират и гласуват предложението им. Странен ден е днес, констатира в декларация от името на ПГ на БСП Корнелия Нинова. Тя не подкрепя твърденията на депутатите, че нямало демографска криза. Все повече изчезваме като народ, подчерта тя. Лидерът на БСП изтъкна, че левицата винаги правила политика с грижа за младите. Това е разговор за бъдещето, не за миналото, похвали се Нинова.

Колкото и смях да предизвиква характерния за Любен Дилов особен поглед към темата, реалността значително се разминава с тона му.

Какво показват бързи справки по цитираните от тях наболели проблеми:

  • Демографска криза в България има, колкото и деца да е направил Любен Дилов (в изказването си той казва, че са три). От няколко години световната статистика ни поставя на първо място като най-бързо топяща се нация;
  • Във Великобритания облагаемият минимум е за всички и означава сумата, която вадиш от дохода си преди да бъде обложен с данък (Любен Дилов разсъждава как данъците влияят на българите, избрали Бирмингам), а именно първите 12 570 паунда, които си заработил през годината. Това на практика означава, че държавата не посяга на първите 1000 паунда месечно и облага всеки следващ. Затова пък и децата могат да изкарват пари с почасова работа;
  • Ергенският данък по времето на социализма е факт. До 1992 година у нас има такъв ергенски данък за всеки на възраст от 30 до 50 години, който няма дете. И сега има призиви за връщането му в размер 5% от дохода;
  • Всичко това не означава, че БСП или която и да е друга партия е на прав път, когато иска привилегии за някоя група от бълграските граждани. Те би трябвало да имат равни права.
  •  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини