Стефановден е! Честит празник!

Днес е денят на свети Стефан.  Чества се на третия ден след Рождество – 27 декември. Почитта към този светец е голяма. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра.

 

Свети Стефан е първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Йерусалимска община - църква. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Може да се каже, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили Св. Стефан и го пребили с камъни. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

 

На обредна трапеза днес се слага свинско с кисело зеле, баница с месо. Днес трябва да почерпят всички с имената Стефан, Стефка , Станул, Стеван, Стивън, Степан, Стефания, Стефани, Стамен, Стамена,Станимира, Станислав, Станчо, Светлин,Чаньо, Венко, Венета, Венка,  Венцислав, Венцеслава, Венцислава, Стоян, Стоянка, Стойко, Цанко, Цанка, Цоньо, Цонка, Стоил, Стоилка, Стойчо, Запрян, Заприна, Запринка и всички производни на тези имена.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини