Бурни страсти в парламента заради доклада за Gemcorp

Напрежение в пленарната зала предизвика изказване на Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС и реплика на Бойко Рашков от "Продължаваме Промяната". Това стана, след като парламентът прие доклада за дейността на Временната комисия за меморандума с Gemcorp. Дебатите по доклада продължиха часове наред. Стигна се до размяна на остри реплики.

В процедура по начина на водене Георг Георгиев обясни, че е засегнат от присъствието на "шарлатани" в пленарната зала и представи справка от Търговския регистър, според която единственият българин в Съвета на директорите на фирмата "Нафтогаз Сървис", в която участвал Бойко Рашков, бил Настимир Ананиев. Останалите, цитирани от Георгиев лица, членове на Съвета на директорите, били граждани на Руската федерация, видно, по думите на депутата, от публична информация от Търговския регистър.

Георгиев нарече Рашков "чадъра на правителството на Кирил Петков" и настоя този "почтен, но много имотен човек", който, по думите му, пазил правителството на Петков и Василев, да излезе на трибуната и да опровергае информацията кой има връзки с руски граждани и кой по какъв начин си е правил парите.

Георгиев каза още, че случаят с Gemcorp е еманацията на безобразието, корупцията и измамата и е "най-тежката корупционна далавера в тази държава, направена от "пазени от един бивш комунистически следовател хора".

Бойко Рашков отговори, че никога не е бил чадър на когото и да било. В моя манталитет не е да бъда чадър, на когото и да е, на когото и да е не съм целувал нито ръка, нито нещо друго, коментира Рашков. Той каза още, че съжалява единствено, че не имал време да бъде "още по-голяма градушка" срещу лидера на ГЕРБ.

Рашков призова председателстващият заседанието Росен Желязков да се дистанцира от парламентарната си група - ГЕРБ-СДС. Когато някой излиза тук и резили целия парламент, използвайки обидни изрази по отношение на колеги народни представители, бъдете така добър като човек, стоящ на най-високия държавен пост в държавата, да му изключите поне микрофона, ако не го изгоните от трибуната на парламента, каза Бойко Рашков.

Знаете ли на кого сте целували ръка – на тия, които казаха на хората: време е танковете да дойдат, коментира депутатът Георг Георгиев. Вие, червеният комунистически следовател, вие - комунистът, който направихте държавата за осем месеца на това, на което сте свикнали да прилича - на един комунистически разграден двор, добави Георгиев и отбеляза, че ги има снимките, от които се вижда, че Рашков бил човекът, целунал ръка и на мафията.

Преди това в процедура по мотивиране на различен вот, Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" заяви, че докладът за "Джемкорп" бил изфабрикуван. Гледаме тука някакви "Радини вълнения" от някакви уволнени председателки на Българската агенция за инвестиции, вместо да седнем конкретно да решим конкретни проблеми, коментира колегата му Настимир Ананиев. Трифонова поиска лично обяснение.

Председателстващият заседанието Росен Желязков припомни, че в романа "Под игото" Рада Госпожина е положителен герой и посочи, че това ще продуцира поредица от други лични обяснения.

След изказването на Бойко Рашков се наложи Желязков да даде почивка, за да се уталожат страстите. Георги Гьоков от "БСП за България" посъветва Желязков заради допуснатите изказвания не по същество на разглежданата тема сам да си избере член от правилника и да се накаже. 

Парламентът прие Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

"За" документа гласуваха 129 народни представители, 54 бяха "против" и 8 се въздържаха. От ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Възраждане" и "Български възход" подкрепиха доклада, а от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" гласуваха "против" и "въздържал се".

Депутатите решиха докладът да бъде изпратен на МВР, на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на Министерския съвет (МС) за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им.

Според изводите в доклада министър-председателят Кирил Петков не е възлагал на ДАНС проверки на компаниите, с които е сключен меморандумът, преди или след подписването му. От издаването на доклада на ДАНС на 20 април 2022 г. относно сключването на меморандума, въпреки констатациите в него, три месеца не са били предприети действия от тогавашния премиер за неговото прекратяване. Едва на 20 юли 2022 г. Кирил Петков внася доклада на ДАНС за разглеждане от МС и се взима решение за неговото прекратяване, пише още в документа. Меморандумът не е бил прекратен до 28 ноември 2022 г., посочва още Временната комисия.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини