Озоновият слой бавно се възстановява, отчита нов доклад

Изображение 1 от 3

    Експерти от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) заявиха, че озоновият слой на Земята може да се върне към стойностите от 1980 г., когато не е имало озонови дупки. 

    Акцентите в новия доклад, изготвен съвместно от агенции на ООН, САЩ и ЕС:

    • Човешките действия за спасяване на озоновия слой проработиха според очакванията
    • Международно споразумение през 1987 г. за спиране на използването на вредните химикали, които увреждаха слоя, беше успешно
    • Ако настоящите политики останат в сила, се очаква озоновият слой да се върне към стойностите от 1980 г. до около 2066 г. в Антарктика, 2045 г. в Арктика и 2040 г. в останалия свят
    • Геоинженерните проекти, насочени към ограничаване на глобалното затопляне, ще доведат до сериозно изчерпване на озоновия слой поради изпускането на частици в атмосферата.

    Озоновият слой е тънка част от земната атмосфера, която абсорбира по-голямата част от ултравиолетовото лъчение от Слънцето. Когато се изчерпи, тази радиация може да достигне повърхността, причинявайки потенциална вреда на хората и други живи същества.

    Ултравиолетовите лъчи могат да увредят ДНК и да причинят слънчево изгаряне, увеличавайки дългосрочния риск от проблеми като рак на кожата.

    Озоновият слой започва да се изтънява през 1970-те години. За това бяха виновни хлорфлуорвъглеводородите (CFC), които обикновено се намират в спрейове, хладилници, изолация от пяна и климатици.

    Дупката в слоя е открита от учени през 1985 г. Само две години по-късно е подписан Протоколът от Монреал, с който 46 държави, които обещават постепенно да премахнат вредните химикали.

    По-късно сделката стана първият договор на ООН, който постигна всеобща ратификация и почти 99% от забранените озоноразрушаващи вещества вече са премахнати.

    Антарктическата озонова дупка продължи да се разширява до 2000 г., след което нейната площ и дълбочина започнаха бавно да се възстановяват.

    Сега доклад, изготвен съвместно от агенции на ООН, САЩ и ЕС, казва, че Монреалският протокол работи според очакванията.

    В него се казва, че ако настоящите политики се запазят, озоновият слой ще бъде възстановен до стойностите от 1980 г. - преди появата на озоновата дупка,- в различни точки на различни места:

    • 2066 г. над Антарктика, където изтъняването на озоновия слой е най-лошо
    • 2045 над Арктика
    • след около две десетилетия навсякъде другаде

    Въпреки че намаляването на озона е вредно поради слънчевата радиация, то не е основна причина за изменението на климата.

    Но спасяването на озоновия слой е имало положителен допълнителен ефект върху глобалното затопляне, се посочва в доклада, тъй като някои от вредните химикали, които бяха премахнати, са мощни парникови газове.

    Това постепенно премахване ще предотврати до 1 градус Целзий затопляне до средата на века, в сравнение с увеличаването на употребата им с 3% годишно, установиха учените.

    Въпреки че докладът беше приветстван като добра новина  и доказателство, че бързите международни действия за предотвратяване на екологични кризи могат да работят, той предупреждава, че продължаващият напредък по отношение на озоновия слой не е гарантиран.

    Например, предложенията за ограничаване на глобалното затопляне чрез изпращане на милиони тонове серен диоксид в горните слоеве на атмосферата, известни като инжектиране на стратосферни аерозоли, биха могли драстично да обърнат възстановяването на озоновия слой.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини