МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите

МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите. Какви ще са санкциите и ще се отнемат ли по-лесно книжките на нарушителите? Темата коментираха бившият началник на “Пътна полиция” Тенчо Тенев, Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики и Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилите. 

“Първото нещо, което се цели, е въвеждането на системност - т.е при извършване на системно нарушение глобите да стават повече. Второто нещо е да се въведе ясен праг на глобата за дадено нарушение, а при системност- тя да се вдига”, обясни Русинова. 

В новия проектозакон е заложено още и понятието за “средна скорост” и по-високи санкции с цел превенция, посочи още Русинова. 

Според Тенчо Тенев отнемането на пове контролни точки и по-солените глоби ще имат ефект. Той даде пример с това, че ако шофьор кара в аварийната лента ще му бъдат отнети 10 точки. При 4 подобни нарушения - книжката му ще бъде отнета. 

“Отнемане на точките е много добро предложение”, смята й Красимир Георгиев “Така, всъщност, законът позволява веднъж в рамките на една календарна година да преминете едно допълнително теоретично обучение, след което ви връщат 13 точки” допълни той.

Проектозаконът предстои да мине обществено обсъждане.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини