Земетресенията в Турция може да са отместили Арабската плоча на 3 метра

Земетресението с магнитуд 7,8, което удари Турция в понеделник, може да е преместило страната с три метра на югозапад, казва ръководителят на италианския Национален институт по геофизика и вулканология.

"Това, което наричаме Арабска плоча, се премести на около три метра по посока от североизток към югозапад по отношение на Анадолската плоча. Говорим за структура в граничната зона между Арабската плоча и Анадолската плоча", каза Карло Дольони пред Italy24.

Турция се намира над основните разломни линии, граничещи с Анадолската плоча, Арабската плоча и Евразийската плоча, поради което зоната е земетръсна, пояснява Science Alert.

"От оценките, които имаме и които постепенно се уточняват, знаем, че се е активирал поне 150-километров участък от разлома с отместване до 3 м и повече. С други думи, сякаш Турция се е изместила по отношение на Арабската плоча на югозапад", счита сеизмологът .

Той каза, че е необходима повече информация, за да се направи окончателно заключение.

Броят на жертвите на земетресението достигна повече от 8000, като почти 6000 души загинаха в Турция и повече от 1220 загинаха в Северозападна Сирия.

Помощите вече пристигат в района на бедствието в Турция. Първата партида помощ от Египет и ОАЕ за Сирия пристигна на летището в Дамаск, но ООН съобщи, че временно спира помощта за северозападна Сирия през Турция поради повредени пътища при земетресението.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини