26-метрова зелена кула с 1306 растения на централен площад в Тимишоара

Разсадник с 1306 растения е една от първите изненади, която посреща днес гостите на “Тимишоара - европейска столица на културата”. Пететажната конструкция е висока 26 метра, а целта й е да накара туристите и жителите на града да го погледнат от друга гледна точка - от високо. На върха на “вертикалната градина” е разположен и панорамен бинокъл.

"Площад Виктория много рядко се използва като място за почивка. Обикновено повечето жители, минувачите го възприемат хоризонтално и като място за преминаване. Искахме да променим това", споделят организаторите на културната програма.

"Зелената кула" струва 350 000 евро (1 740 000 леи) на кметството на Тимишоара. Проектът е разписан от архитект от Барселона и е реализиран от Румънския орден на архитектите – клон Тимиш. Растенията са осигурени от Университета за природни науки в Тимишоара и включват многогодишни видове дървета, храсти и цъфтящи растения.

Огромният разсадник ще остане в центъра на румънския град цяла година, а през декември растенията и саксиите ще могат да се купуват от граждани.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини