Да променим ли зеления облик на Димитровград - АНКЕТА

    Нека обърнем поглед към бъдещето на зеления Димитровград, да си дадем равносметка, че е добре да инвестираме в него, в името на нашето здраве и комфорт.

    В градската среда има проблеми, които трябва да бъдат решавани и то с време, като те са свързани с различни аспекти на градския живот. Не става въпрос само за предприемане на нови инициативи, но и за минимизиране на замърсяването на въздуха, почвата, водата и пространствата около нас. Всеки град се нуждае и от поддръжка и изграждане на зелени площи, привличане на новаторски и зелени предприятия и създаване на ефективен обществен транспорт, рециклиране на отпадъците и други.

    В този материал смятаме да обърнем вниманието ви върху зелената екосистема на града, тя е с изключителна важност в много аспекти - чистота на въздуха, био разнообразие, предпазване от прекомерното увеличение на градската температура и др., но не трябва да пренебрегваме и факта, че и нашия град е част от екосистемата на нашата планета.

    Стартира „Градска рециклиада“

    Може би е дошло времето за инвестиция в зеленото бъдеще на града, като основна функция в него имат дърветата. Димитровградчани имат късмета да живеят в град, проектиран и създаден преди по-малко от 80 години, благодарение на което можем да се радваме на широки булеварди, сравнително добра и удобна инфраструктура, както и на много зелени пространства и много дървета в тях, но повечето от тях са засадени със създаването на града. За тях трябва да се полагат адекватни грижи. За да подсигурим добрата градска среда и за идните поколения, всички трябва да работим заедно, община и граждани. В тази насока имаме и добри и лоши действия в годините, но нека заедно да търсим най-доброто решение.

    Дървета по бул. Стефан Стамболов

    В града има множество дървета, които вече са непродуктивни, било то от старост, болест или човешка намеса. Ще дадем за пример бул. "Стефан Стамболов" - ако се огледате от двете страни на булеварда, в отсечката между кръговото и светофара на х-л Славяни ще видите, че една част от дърветата там са в лошо състояние, изсъхнали, поорязани, нямащи естествен вид, загиващи.

    Дървета по бул. Стефан Стамболов

    Голяма част от тези дървета вече не изпълняват пълноценно основните си функции - спиране на праха и шума от булеварда, пречистване на въздуха, сянка и намаляване на градската температура и др. Тези дървета, рано или късно ще погинат и може би сега е момента да бъдат обновени, може би сега трябва да бъдат премахнати тези, които са в лошо състояние и на тяхно място да бъдат засадени нови дървета, за да можем след 5-10 години ние и нашите деца да се радваме на здрави и функционални дървета, които да отдават нужното на градската среда. По този булевард има и по-млади и здрави дървета, явно засаждани през годините.

    Дървета по бул. Стефан Стамболов

    Подобна е ситуацията и по други улици в града, като Иван Вазов например, където смятаме че голяма част от дърветата трябва да бъдат подменени заради тяхно състояние. На тези и други места смятаме, че не бива да се отлага това, за да подсигурим белите дробове на града.

    Дървета по ул. Иван Вазов

    Според анкета над 85% от димитровградчани не одобряват начина на кастрене на дърветата в града

    В този материал пускаме АНКЕТА (под статията), в която ви призоваваме да гласувате, нека жителите на Димитровград да изразят своето мнение за това, дали искаме премахването на старите и непродуктивни дървета и тяхната замяна с млади такива, които за съжаление ще чакаме с години да разгърнат пълния си потенциал, но ще сме инвестирали в зеленото бъдеще на града ни. Редно е димитровградчани да имат думата по тази тема и ние искаме да ви я дадем, гласувайте в анкетата, за да покажем на общинските власти, какво е желанието на жителите на града, а те в годините са показали, че чуват гласа на гражданите.

    Дървета, които могат да надживеят 15 поколения, засаждат в парк "Марица"

    Нека заедно да започнем да създаваме план за обновяване на зелената градска среда, като в коментари под статията може да давате примери за стари и съхнещи дървета, за да дадем начало на едно подмладяване на зеленината в нашия град.

    До кога така? Унищожаваме, но не създаваме!

    През измината седмица повдигнахме темата с отрязаната над 20-годишна круша покрай тротоар в кв. Славянски, което според нас не е добра практика. След статията получихме сигнали, че в същия район в радиус около 50 м. са отрязани и други плодни дървета. Наш читател ни изпрати снимки, че през октомври месец 2022г. са отрязани 3 сливи, 1 смокиня и 1 лешник в зелените площи зад блок 5 на ул. Христо Г. Данов. Плодовете от тези дървета няма как да са пречели на преминаващи, защото са далеч от тротоар, каквато бе една от изтъкнатите причини на общински служител за премахването на крушата. Сигнали за отрязани плодни дървета получихме и от други места в същия квартал.

    Цъфнали плодни дървета през пролетта на 2022г., преди да бъдат отрязани

    Отрязаните плодни дървета - октомври 2022г.

    "Рязането на главата" убива ли дърветата в Димитровград?

    Но това което е сторено, вече е сторено, ще се надяваме тази практика на унищожаване на здрави дървета в Димитровград да приключи и усилията да се насочат към ПРАВИЛНАТА поддръжка на съществуващите дървета. Впрочем, в предходния материал по темата, споменахме за паднало дърво в същия квартал, като авторът на поста бе написал, че е подавала сигнали, но се оказа, че не е пускал сигнал до общината, а само в социалните мрежи. Очаквано, сигналът не е свършил работа. Призоваваме Ви, ако видите опасно дърво, подавайте сигнал до общинска администрация, а не във фейсбук. Нека заедно положим усилия, за да имаме един по-привлекателен град за живеене, на който да се радват и идните поколения.

    В нашия сайт има създадена рубрика - Екология и градска среда, в която поместваме новини по темата.

    Христо Христозов

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Да бъдат ли премахнати старите увредени дървета (по бул Стефан Стамболов) и да бъдат заменени с нови млади дръвчета

    Искате ли да се подменят старите увредени дървета по бул. Стефан Стамболов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Не
      нека
      6 -4
      16:40, 7 мар 2023
      Нека сеят плодни -евтини са около 6 лева бройката.Всички ще са доволни и хора и пеперудки и пчелички.По градинките само трева не пре-скъпи цветя, пролет и есен,нека кажат за цветя колко се плаща годишно.Ако е трева инвестираш еднократно после само косиш.
    • 2
      Тв
      Твърдо ЗА
      12 0
      16:52, 7 мар 2023
      Трябва да се засаждат нови дървета, едва ли плодни е най добрия вариант по Стамболов, но си има специалисти (дано има и такива в нашата община), които знаят кои са най подходящите дървета за в града. Трябва новите да са съобразени с географските ширини и климата, трябва да дават добра сянка, защото през август не може да се излезе на вън,, топят ти се подметките, а на колите гумите. Нека се подновят дърветата, трябва зеленина.
    • 3
      Ив
      Иванка
      10 0
      16:56, 7 мар 2023
      Защо само булевардите гледате, ами малките улици и там искаме дървета, писна ми от този прахоляк
    • 4
      Го
      големия пън
      18 0
      17:38, 7 мар 2023
      Те дърветата там си бяха наред докато "агрономите" не дойдоха и не ги орязаха, сега оцелелите са като храсти на пън
    • 5
      Да
      Дано
      9 0
      20:07, 7 мар 2023
      Дано се получи, ще се промени целия облик на улицата
    • 6
      На
      Наблюдател
      7 0
      19:53, 8 мар 2023
      И преди писах, че трябва да се садят дървета, чиито корени не повдигат плочките на тротоара. Гражданите се обаждат, но би трябвало специалистите от общината да излязат на терен, да се огледат и да видят къде има стари дървета, къде може да се насадят нови. Г-н Кмете, изкарай ги от многоетажната сграда да се пораздвижат съответните специалисти, да снимат и да си записват.
    • 7
      Ат
      Атанас
      9 0
      20:22, 8 мар 2023
      Посадете младите дървета, между старите, когато порастнат малко и са се вякнали тогава ги махайте старите, защо да става веднага. Така плавно ще се премине.
    • 8
      Ко
      Костадин
      7 0
      20:26, 8 мар 2023
      Над гробищата, които са до "Дапа", където се копаеше варовик за "Вулкан" има обширно поле с храсти, може да побере хиляди дръвчета. Една кампания с училищата и обликът на тази площ може да стане съвсем друг. Телевизиите това чакат, да видят кметове, които мислят за хората.
    • 9
      Ин
      Ина
      3 0
      20:10, 10 мар 2023
      Аз съм за засаждането на нови дървета градът ни е един от най-прекрасните и спокойните харесва ми че на повечето междублокови пространства има люлки ,детски кът,пейки нека градът ни е по зелен и не се стига до рязането на дървета който евентуално пречат на някой търговски обект 🌳🌳🌳🌲🌲
    • 10
      Фе
      ФЕН
      1 0
      12:37, 11 мар 2023
      ,,Окастрили'',ги неправилно,станалото,станало.но да се принудят,нарушителите,веднага!!!,да засеят,нови дръвчета.защото,то силният вятър,доста паднаха.имаше нанесени щети,на автомобили,граждани и др.обекти.
    • 11
      Ив
      Иван Иванов
      1 0
      20:13, 27 мар 2023
      Кмета да види в какъв окаян вид са сградите в центъра,а не да си затваря очите. Двата блока с кулите са визитната картичка на Димитровград, а блокът на Д.Благоев 9 е пред разруха. Падат ламарини,мазилки.
    Последни новини