Вашингтон счита, че Китай все повече възприема тактики, подобни на руските

САЩ отдавна разглеждат Китай като интензивен източник на антиамериканска пропаганда, макар и действията му да са по-малко агресивни от тези на Русия, която прибягва до кибератаки и тайни операции за подриване на американските избори и за очерняне съперниците си.

Във Вашингтон обаче вече е широкоразпространено схващането, че Китай все повече възприема тактики, подобни на руските, и същевременно нарастват опасенията, че ответните мерки на САЩ не са достатъчни.

Американски длъжностни лица и експерти дават примери от близкото минало за генериране на фалшиви новини чрез изкуствен интелект и за разпространяване на огромно количество постове с очернящо съдържание в социалните мрежи. Макар и много от тези действия, свързани с Китай, да са аматьорски, експертите виждат в тях ясен сигнал, че Пекин се опитва да увеличи кампаниите си за влияние, които са част от по-широкообхватни тайни операции. Това мнение бе изразено от два източника на Асошиейтед прес, пожелали анонимност.

"Според нас тук ясно се откроява опитът", казал един от източниците, който е от американското разузнаване. 

Експанзивните политически и икономически цели на Пекин, както и възможността от избухването на война за Тайван, създават все по-песимистично настроение във Вашингтон. Засилват се призивите към САЩ да се противопоставят по-решително на китайското влияние зад граница. 

Американски конгресмени и други официални лица са особено загрижени за страните в Африка, Азия и Латинска Америка, които оформят т. нар. "глобален юг". Политическите и икономическите интереси на САЩ и на Китай там са огромни. Един американски представител определи тези държави като "колебаещи се" в битката за наратив, тъй като сред населението на много от тях има поддръжници и на двете страни.

"Това трябва да е цялостно усилие на правителството", каза Раджа Кришнаморти, който е най-високопоставеният представител на Демократическата партия в новосформираната комисия в Камарата на представителите, която се занимава с Китайската комунистическа партия (ККП).

"ККП злослови по целия свят срещу САЩ, очерня нашите институции и дискредитира правителството ни", каза Кришнаморти. "Трябва да противодействаме, защото това в крайна сметка не е в интерес на САЩ", допълни американският политик. 

Посолството на Китай във Вашингтон разпространи изявление, в което се казва, че Пекин "възразява срещу фабрикациите и разпространението на фалшива информация" и на свой ред обвини САЩ, че превръщат социалните медии в "свой инструмент за манипулиране на международното обществено мнение и в свое оръжие за стигматизиране и демонизиране на други държави".

"Американската страна трябва да се замисли по този въпрос и да спре да вика "дръжте крадеца", заяви говорителят на китайското посолство Лю Пънюй. 

Китайските държавни медии и свързаните с тях канали, както и инфлуенсъри с много последователи в социалните медии, редовно разпространяват идеи, които САЩ определят като преувеличени, грешни или подвеждащи. През последните седмици китайското външно министерство обърна внимание на дерайлирането на влак в Охайо, довело до изпускане на токсични химикали, както и на твърденията, че САЩ може да са саботирали газопроводите "Северен поток".

Правителството на Джо Байдън категорично отхвърли обвиненията, свързани с руските газопроводи, и защити реакцията си при инцидента в Охайо. 

Китай отдавна се разглежда като по-малко склонен от Русия към провокативни действия, които могат да бъдат разкрити, а и като по-загрижен от това да не бъде публично обвиняван. Според американското разузнаване по време на последните два вота за президент Русия се е опитала да подкрепи Доналд Тръмп, докато през 2020 г. Китай само е обмислял подобна възможност, но се е въздържал от опит за оказване на влияние върху изборите.  

Някои американски длъжностни лица обаче вярват, че Китай предприема или възнамерява да предприеме нови операции, казват източниците на АП от американското разузнаване. Това отчасти се дължи на страховете на Пекин, че губи битката на наративите в много страни.

Въпросната тенденция може да се онагледи с примери от последните седмици, засечени в публичното пространство от групи, които следят дезинформацията и различни прояви на влияние.

Изследователската фирма "Графика" (Graphica) неотдавна идентифицира видеа, генерирани чрез изкуствен интелект, и ги свърза с операция за налагането на влияние, осъществена в полза на Китай. Едно от видеата атакува американския подход към прекратяване на насилието с огнестрелни оръжия; друг от материалите "акцентира върху важността за сътрудничество между Китай и САЩ за възстановяване на глобалната икономика". 

Служители на "Гугъл", които се занимават с анализи на заплахите, съобщиха, че са спрели повече от 50 000 публикации и са прекъснали други дейности, свързани с прокитайска операция за влияние, известна като "Драконов мост" (Dragonbridge).

Създадените чрез изкуствен интелект видеа очевидно са с фалшиво съдържание и по думите на "Графика" нито едно от тях не генерирало повече от 300 гледания. По-голямата част от постовете, свързани с "Драконов мост", също са достигнали до малко потребители, посочва "Гугъл".

Представител на американското разузнаване каза, че техниките, прилагани от Китай в социалните медии, са "по-неравномерни" и по-елементарни в сравнение с тези, които обикновено се свързват с Кремъл. Но е възможно с времето и с натрупването на опит въпросните техники да се подобрят както по отношение на операциите в социалните медии, така и в прикриването на всякакви следи, водещи към Пекин. 

Освен това Вашингтон отдавна има опасения, свързани с придобилото широка популярност приложение за видеа "ТикТок". В момента тече проверка за неговата дейност с оглед на националната сигурност на САЩ. Няма публични доказателства, че Пекин е използвал широките си правомощия върху китайски компании, за да насочва съдържание в приложението или да провежда операции за влияние, одобрени от правителството. Въпреки това се смята, че Китай може да прибегне до подобни действия достатъчно бързо, че да не може да го хванат или спрат. 

Според данни на базирания във Вашингтон изследователския център "Пю" (The Pew Research Center), публикувани миналата година, на Китай се гледа все по-неблагосклонно в САЩ и в голямата част от Европа, Австралия, Южна Корея и Япония. 

В други страни в Азия, както и в голяма част от Африка и Латинска Америка, отношението към китайското правителство обаче е по-положително. Това често се дължи на икономическите инвестиции на Пекин и на неговите предложения за оказване на помощ в сферата на инфраструктурата и отбраната. 

Проучване на общественото мнение сред младежите в Африка, проведено миналата година сред 4500 души на възраст между 18 и 24 години от 15 държави, установи, че 76% от респондентите оценяват влиянието на Китай в страните им като положително. 72% от участниците в анкетата споделят същото виждане за Съединените щати.

Според експерти, в случай че избухне война за Тайван, оформянето на глобалните нагласи и наративи ще имат ключово значение са осигуряването на дипломатическа и военна подкрепа за всяка от воюващите страни.

Депутатът от Камарата на представителите Майк Галахър, който е и председател на комисията на Конгреса за Китай, заяви след неотдавнашната си визита в Тайван, че операциите за китайско влияние са част от по-широка стратегия за "когнитивна война". Той посочи, че комисията "ще работи за разкриването на истината за агресивния модел, който ККП прилага срещу Америка и приятелите ѝ". (БТА, с малки съкращения)

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини