Нова образователна пътека ще ознаменува битката при Клокотница

    793 години се навършват на 9-ти март 2023 година от една от най-знаковите битки в българската история-тази при Клокотница, в която Цар Иван Асен II разгромява войската на Теодор Комнин. Пред паметника на в чест на победата в с.Клокотница датата почетоха с поднасяне на цветя членове на Ротари клуб -Хасково и кметът на областния град Станислав Дечев.

    Дата беше избрана и за обявяването на проекта на ротарианци за изграждането на нова екообразователна пътека  от парк „Кенана“ до мястото на клокотнишката битка и  средновековната Асенова крепост. Инициативата им е подкрепена и от община Хасково. Тя е посветена на отбелязването на 800 години от битката, което ще е през 2030 година.

    На мястото откъдето ще води началото си екопътеката президентът на ротарианци Христина Хубенова обясни, че по нея първоначално ще бъдат поставени 12 табели с имената на владетели от Първото българско царство, а край алеята до паметника - още 10 информационни табла с информация за царе от Второто българско царство. На тях ще има и QR кодове, които ще водят към сайт. Идеята е мястото да стане разпознаваемо и интересно за посетителите. В сайта, който е в процес на разработка, ще има разнообразна информация и за малки и за големи.

    Идеята е отворена и ще се доразработва. Амбициозната цел за момента е екопътеката да бъде открита до края на май, тази година, посочи кметът Станислав Дечев. Той обясни, че за разработката помага и преподавателят по география и зам.-председател на Туристическо дружество „Аида“, Стефан Аврамов. Предвижда се в бъдеще на мястото до паметника да бъдат обособени зони, които да се използват за класни стаи на открито с възможност за по-детайлно запознаване със събитията предхождащи битката при Клокотница и след нея. За тази цел е планирано да има 3D релефна наземна карта на терена на битката, на която да е виден ходът на сражението. 

    Сега съществуващата екопътека и новата вероятно ще бъдат слети в дадена точка. С предстоящото разработване на мястото за спорт и отдих и край язовир Сивата вода, районът ще се превърне в цялостна зона за почивка, отбеляза още градоначалника.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ви
      Вий пък
      9 -6
      17:17, 9 мар 2023
      Направо направете асфалтов път до язовир Клокотница до вилата на бившия кмет , Анито и Стефан .
      • Ба
        бат Танас общественик
        18 -3
        19:22, 9 мар 2023
        Ти на кой свят живееш? Този асфалтов разкошен път го има до язовир Клокотница и свършва до вилата на бившия кмет-дерибей Г. Иванов и също за виличката неговото синче бивше депутатче. Има си хас да имаш асфалтова база и да си кмет на областен град няколко мандата и да не отделиш някой общински лев за полагане на асфалт до вилата си .
        Обаче не бъркайте язовир Клокотница със сивата вода. Първият язовир почти е затворена и забранена зона заселен с вили на хасковски величия и мутри, а вторият наречен "язовир Сивата вода" отдавна се е превърнал в един пресъхнал гьол и от години прилича на блато!
        Кметчето ни да не се изхвърля предизборно, още другия месец след изборите ще издаде заповед за забрана за къпане в язовири и водоеми!
        Какъв отдих ще има на Сивата вода като лятно време е пълно с комари ?
        Стига предизборна реклама !
    • 2
      И
      И
      10 -10
      21:40, 9 мар 2023
      Оф герб след като е намесен , значи нищо хубаво...
    • 3
      Их
      Иха
      14 -2
      21:42, 9 мар 2023
      Няма вода питейна , няма пейки , няма фитнес уреди, и какво има нов асфалт,взет от магистралата , където е спестен , то една магистрала 3 то класен път ...
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини