Димитровград и Свиленград изпревариха Хасково с по-ниски нива на безработица

    Димитровград и Свиленград са общините в региона на Хасково с най-ниско ниво на безработица. Това съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта Янко Дуков. Втората и третата по големина в региона общини отчитат за месец февруари ниво на безработицата от 5,2 %, което най-много се доближава до средното за страната ниво от 5,5 %и така изпреварват общината на областния град Хасково. В Хасковска община за предходния месец е отчетено равнище на безработица от 5,3 %. и ако Димитровградска община следва тенденцията от предходните няколко месеца за постепенен спад на безработните лица, то Свиленградска община излиза на водещата позицията за първи път. Обяснението на специалистите е за това е в развитието на строителството на туристически обекти там, които са в подем след Ковид кризата, както и започващата сезонна работа.

    Най-високи ниво на безработица в областта продължава да държи Ивайловградско с 18,4 %.

    За страната Хасковска област се нарежда на 13-та позиция от 28-те региона по ниво на безработица с 6, 6%.

    През февруари броят на регистрираните в Бюрата по труда в региона е 5520 души. С нова регистрация като безработни са 675 лица. Най-много от тях излизат на пазара на труда от сектора на услугите-40,9 % от всички останали без работа. В същото време през предходния месец работа са започнали 465-ма безработни.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      хахахаха
      13 -7
      12:39, 29 мар 2023
      Това само означава че са по празни от Хасково. И къде са отишли тия хора? Да знаете, не са отишли в Русия, хахахаха.Няма нищо чудно и в това че най много безработни излизат от сектора на услугите.Замислете се - всички цени на ток, горива, храни, всичко това е приравнено в евро.Остават ниски само цените на услугите. И понеже не са приравнени в евро най много хора от тези услуги остават на улицата.Ако и те се приравнят в евро тогава не разбирам какъв е смисълът да не приемаме еврото. Ще останем само с малки заплати, а всичко останало ще бъде приравнено на еврото. Час по скоро трябва да го приемем и който ви говори друго просто лъже.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини