Антон Урдаджиев майстори огромен чан за Смолян

 

Скулпторът Антон Урдажиев, който изработи монумента "Гълъба на мира" от 250 военни каски, привличащ туристи към чепеларското село Забърдо, сега ще  изненада феновете си с огромен чан в Смолян.  Скулптурата ще бъде изработена от ламарина и желязо. "Поръчаха ми я от Областната администрация, но все още не сме намерили подходящо място в града да я сложим.", каза за СмолянБГвести младия творец. За сега се обмисля да се сложи на Амфитеатъра на новия център. "Огромният чан ще трябва да хлопа, но още не съм решил колко да  е голям.Всичко ще ми се изясни в процеса на работа", допълни още Урдаджиев. Преди дни той  изработи  от арматура козел, който е  монтиран пред петзвезден нов хотел над езерото Клептуза във Велинград.

„Около два месеца изработвах козирога. Придържах се към размерите им, най-големите екземпляри достигат до 150 кг. Моят е една идея по-голям, защото се намира край големи борове и внушителни камъни и да не се загуби ако е с по-малки размери. “, сподели Антон. 37-годишният скулптор е от рудоземското село Елховец, където е и работилницата му. Козирогът достигнал до тавана на работното помещение, когато поставил рогата му. 

Достолепното животно е поредната атрактивна внушителна скулптура от метал на Антон. През 2021 г. той изработи 250-килограмов мечок от 25 200 пирона. Той беше монтиран  на „Хайдушките поляни“ над село Момчиловци. Има ли място един "странен творец на село" ще ви покажем в понеделник от 18.30 часа в предаването "От Мерак". Тогава гост ще бъде младия скулптор.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини