Бели гълъби политат, като символ на мира, на 9 май

В родопското село Забърдо се готвят да отбележат Деня на Европа - 9 май. За празника са поканени посланици на европейски страни в България, а в небето символично ще бъдат пуснати да полетят 78 гълъба.
Преди около година на входа на Забърдо беше открит монумента "Гълъб на мира", изработен от 250 войнишки каски. Оттогава паметникът се превърна в една от най-новите атракции на селото.
"Интересът е огромен, радваме се на много туристи, не само от България, а и от чужбина. Просто това е символ на мира и ние се превърнахме в символа на мира", казва кметът на Забърдо Валентин Черпоков. 
Сега по негова инициатива в селото се подготвят да отбележат подобаващо Деня на Европа.
"Поканили сме всички посланици на Европейския съюз. Ще празнуваме Деня на Европа 9 май и ще пускаме 78 бели гълъба, които са символ на мира, като така отбелязваме и 78 години от свършването на Втората световна война", допълва Черпоков. Птиците ще бъдат пуснати точно в 11.30 часа пред паметника. За празника се чакат още много гости. 
"Чакаме ако от правителството някой дойде, защото това е все пак Ден на Европа, ако ни уважат, да видят че наистина тук е Европа и посланиците да видят, че ние сме малки села и сме далече от столицата, но ние също живеем с проблемите на целия свят", каза още кметът на Забърдо.
Съорганизатори на събитието са близо 20 неправителствени организации.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини