България се присъедини към Европейския алианс за батерии

България има ясно заявени амбиции да развива високотехнологични зелени производства. Това заяви президентът Румен Радев при подписването на декларация, с която България се присъедини към Европейския алианс за батерии. Държавният глава добави, че е убеден, че с включването на България в Европейския алианс за батерии – страната ни ще може да развие своя потенциал.

Подписването се случва в момент, в който в Европа текат мащабни и динамични процеси по преосмисляне на цялостния подход на Европейския съюз към единния пазар. Период на разгръщане на стратегията за дългосрочна конкурентна способност на ЕС. На новия европейски акт за индустрия с нулеви нетни емисии, коментира държавният глава.

Присъединяването към Европейския алианс за батерии отключва нови хоризонти пред българската наука, индустрия и иновации, смята президентът. „Не само чрез достъпа до фонда на алианса, който е значителен, но най-вече чрез възможността ние да участваме, да се кооперираме и интегрираме във водещи проекти за наука, иновации, изследвания, а и в областта на нови бизнес разработки чрез много по-интензивно инвестиционно партньорство“, обясни Румен Радев.

Държавният глава увери, че България ще заеме важно място в алианса и в този сектор на европейската индустрия. Не само със своя човешки и индустриален капитал, но и с добиването на цветни метали в нашата страна. България е шеста в този сегмент в ЕС. Страната ни произвежда седем процента от електролитната мед в ЕС и осем процента от оловото, посочи президентът. Радев поздрави и автомобилната индустрия, която има над 11% принос за брутния вътрешен продукт на страната, 350 компании и 70 000 работни места. 

По думите му трябва да осъзнаем, че Европа поема курс към решителна трансформация за установяване на ясна посока за постигане на стратегическа автономност чрез развитието на иновативна, но и пълноценна, всеобхватна индустрия и енергетика.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини