Подземна пещера почти погълна две постройки в смолянския квартал Устово

Изображение 1 от 4
    Бедствието се случи през уикенда. Комисия от община Смолян извърши оглед на пропадането. За изминалите месеци на района са правени няколко обследвания. Общината е уведомила и Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.
    Проблемът в имота на Димитър Илиев е от преди 10 месеца. Тогава кухината се отвори на повърхността под една от постройките. Отворът постоянно се разширявал, докато дупката почти погълнала стопанската сграда и гаража. 
    Двайсетина минути преди това Илиев си тръгнал от имота. "Пак късмет, както първия път щях да попадна в дупката, по същия начин ако бях правил нещо, щях да пострадам", каза Илиев и допълни: "Няма нито една практическа мярка, да се каже, това може. Единственото, което общината ми е връчила заповед, че ме изселва, че нямам право да доближавам, да влизам в тези сгради и ей го резултата. Дълбочината надолу, в долния край е 20-23 метра, а тука е около 6-7 метра".
    Според зам.-кмета Мариана Цекова, пропадането е било очаквано, но е било невъзможно да се предвиди кога ще се случи. "Ние не може да прогнозираме какво е така, трябва специална апаратура, трябва учени, които се занимават с такова нещо, да дойдат и да го направят", каза Цекова.
    По думите на лицензирания геолог Андрей Тахчийски опасността е голяма. "Най-лошото е, че не се знае мащаба на карста. И докато не се изясни, просто няма какво да се прави, нито мерки за обезопасяване, нито каквото и да е", категоричен е геологът.
    Подобни проучвания струват много пари, с които общината не разполага. За района преди месеци беше обявено бедствено положение, което още не е отменено. Асфалтовият път към пречиствателната станция на ВиК на практика е затворен, но продължава да се ползва. Сега общината се опитва да направи паралелен път, за да може да се обслужва поне пречиствателната станция. Проблемът няма да се реши без намесата на държавата, категорична беше инж. Цекова.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини