Ловец дебне стръвницата изяла 17 телета в района на Черешово и Могилица

Ловец дебне мечка стъвница изяла 17 домашни животни в Смолянско. Персонално разрешително за отстрел на стръвницата е издал директорът на
Горското стопанство в Смилян инж. Анатоли Елев. Последното нападение на стръвницата е било само преди ден в района на Черешево. Тя вилняла и в близкото село Буката. Овчарят Венелин Тютюнаров разказва, че сега стръвницата предпочитала да напада телета. И показва мястото, на което хищника изял последното тела. Севда Рушанова също не е виждала мечката, но се страхува." Страх ме е, ние имаме по две овчици с етървата и вечер залостваме хубаво подника, щото може да влезе", казва жената. 

Според директора на Горското стопанство в село Смилян проблемните мечки са две. инж. Анатоли Елев допълва, че едната на територията на село Черешово, Турян, Киселчово, другата е в посока Могилица, Горна Арда и Буката. От началото на годината общо 17 животни са станали жертва на нападенията. От Министерството на земеделието и храните е издадено разрешително за отстрел на стръвницата в района на Черешово. "Имаме издадено разрешително вече и на ловец, който причаква на убито от нея животно, за да сме сигурни, че мечката, която е проблемната тя ще бъде отстреляна. През изминали години сме имали даже разрешително за улов и преместване на проблемни мечки. Извършили сме това съвместно с Фондация "Четири лапи", но в последствие мечката се връща и създава отново проблеми", обясни още Елев. Според горските популацията на мечките в района се е увеличила значително. Това е и причината да зачестяват нападенията над домашни животни. У нас кафявата мечка е защитен вид. Убийството й, освен със сурови глоби, се наказва и с лишаване от свобода.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини