МВР разби "атентата" срещу Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е бил сам в охраната си в бронирания автомобил на 1 май, когато по пътя на кортежа му избухна взрив. Въпросната бронирана кола е по-защитена от автомобила, който ползва президентът Румен Радев. Израелският експерт по контратероризъм, когото прокуратурата напоително цитира във връзка с атентата, е пристигнал в България часове преди взрива, неясно защо. Само фарът на колата е пострадал. Този взрив не е можел да пробие в купето.

Тези факти обяви по време на парламентарно изслушване вътрешният министър Иван Демерджиев, на практика опровергавайки твърденията на прокуратурата за взрива. Държавното обвинение разследва терористичен акт срещу Гешев, а заместникът му Борислав Сарафов много пъти каза, че взривът, дело на "зъл гений", е бил много професионален, с цел не да сплаши, а да убие.

Това, че Гешев е бил в колата със семейството си, първоначално твърдеше самата прокуратура. И той, в единственото си изявление пред сайта "Епицентър" обясни, че "за децата се притеснявам, много се изплашиха". Ден по-късно говорителката на Гешев Сийка Милева, както и всички представители на обвинението, които правиха изявления по темата, започнаха да повтарят, че с въпроса с кого е бил Гешев в колата се навлиза в личното му пространство.

На питания от Атанас Атанасов от ДБ, Демерджиев отговори, че Гешев е минавал по обичаен маршрут. "Видях лично автомобила - има незначителни щети - дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него", каза служебният МВР шеф. По думите му "видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този автомобил. Той е много по-ситурен и защитен от автомобила на президента". Демерджиев допълни, че колата, ползвана от Гешев е една от най-сигурните, с които държавата разполага.

Колкото до прословутия израелски експерт по антитероризъм, с когото прокуратурата се хвали от първия ден на взрива, министърът обясни, че е пристигнал същия ден в България, около час и половина преди взрива. В какво качество и какво е правил - трябва да отговори прокуратурата, посочи той. "Изяснявам как експертът е стигнал до местопроизшествието", допълни Демерджиев и каза, че е заведен там от следовател.

"Не мога да правя предположения и спекулации. Това са фактите, те трябва да бъдат изяснени докрай и всеки да си направи съответните изводи", заключи министърът.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини