ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува патронен празник и 138 години от създаването

    ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува патронен празник и 138 години от създаването. По този повод в Младежкия център в Хасково ще се проведе официалното тържество от 18:00 часа.

    През изминалите дни имаше и други инициативи. Със своите първи представителни изяви по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ дебютираха ученици, участващи във вокална група с педагог Катя Демирева и фолклорен състав с ръководител Иван Иванов. Тематичен рецитал разчувства публиката, а за финал емоциите отидоха в противоположна посока, когато третокласници разиграха осъвременената драматизация на „Дядо вади ряпа“ и успяха да разсмеят всички в залата.

    Бурните емоции се допълниха и от връчването на Почетно отличие „Св. св. Кирил и Методий“, което се дава за втора поредна година. Призът се връчва на учител и ученик за високи постижения, усърдна работа, утвърждаване и популяризиране името на училището. Наградата тази година получи Бинка Райчева, която има 29 години трудов стаж като учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. През изминалата година нейни ученици бяха отличени с множество постижения, сред които 1-во място на областна викторина, посветена на 3-ти март. Нейна ученичка тази година бе едно от двете деца от
    Хасковска област, които се класираха до национален кръг на олимпиадата „Знам и мога“. Именно и въпросната ученичка спечели титлата Ученик на годината. Четвъртокласничката Александра Янева е позната в цялото училище със своя отличен успех, активно участие в училищния живот и високата си мотивация.

    Церемонията на 10 май постави кулминация на „Дните на Кирил и Методий“, които училището традиционно организира през първите две седмици на месец май. Първото събитие, което стартира ежегодния празник бе открит урок по английски език във 2 клас с учител Никол Добрева. Темата на урока беше преговор на цифрите от 1 до 10 на английски език, като децата показаха и своите математически умения. Те измисляха и записваха задачи на дъската, а останалите им съученици бяха в ролите на цифри и математически знаци. Преговорът протече под формата на игри, чрез които децата разбраха какво е да бъдеш цифра в задача и си припомниха как се брои в прав и обратен ред на английски език. Класът бе подготвил и две песни на английски език. Официален гост бе Румяна Делчева - старши експерт по чуждоезиково обучение в Регионалното управление на образованието в Хасково, която остана очарована от представения открит урок.

    На следващия ден бе проведен и открит урок по български език и литература, в който учителят Милена Минчева покани ученици от всички класове, учители и директори в училището, за да сподели как с игровизации провежда своите уроци за упражнения в час по български език. На урока в 6 клас бе включена играта „Стани богат“ с въпроси на тема „Еднородни части в простото изречение“, а в края на часа бе отделено време и за игра на асоциации по двойки.

    На 9 май по презумпция в училището всички учители и администратори имаха заместници - ученици, за да отбележат Деня на самоуправлението, а учители от начален курс отбелязаха Деня на Европа с групова рисунка на тема „Щастливо детство“, дълга близо 40 метра. Внушителната картина бе изрисувана от всички деца от първи до четвърти клас, заедно с техните гости от местни детски градини – бъдещи първолаци в училището.

    „Дните на Кирил и Методий“ ще завършат на 11.05.2023 г., когато е същинската дата, на която честваме славянските първоучители. На този ден учениците от начален курс ще бъдат на еднодневна образователна екскурзия, а прогимназистите ще имат спортен полуден и игри на открито.

    Интересните неща в училището не свършват дотук. Месецът ще завърши с Нощ на театрите, чиято подготовка вече тече.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини