Пирани нападнаха къпещи се летовници в бразилски курорт

Най-малко осем летовници са били ранени при нападение на пирани в бразилски курорт на 1 май.

Потраните са разкъсали с острите си като бръснач зъби краката и ходилата на къпещите се в поток на плажа в Тарума-Асу, регион североизточно от Манаус, столицата на щата Амазонас .

Експертите смятат, че яростното нахапване е било случай на "сбъркана идентичност" и че пираните всъщност са преследвали храната, която посетителите в местните ресторанти понякога хвърлят в реката.

"Пираните не проявяват непровокирани атаки срещу хора", казва Стив Хъски, професор по биология в университета на Западен Кентъки, пред Live Science в имейл. "Описаната ситуация е привикване на пирани към безплатна храна и тези ухапвания са просто още един пример за погрешна идентичност, точно като атаките на акули."

Някои видове пирани, включително червенокоремната пираня (Pygocentrus nattereri), участват в колективно хранене. "Видовете от рода Pygocentrus, които се срещат в дренажите на реките Амазонка и Сао Франциско, са най-опасни", казва Пауло Андреас Бъкъп, ихтиолог и професор в Националния музей на Федералния университет на Рио де Жанейро в Бразилия.

Но това поведение се случва само при изключителни обстоятелства, като например когато голям брой риби са хванати в капан в малки басейни или гладуват дълго време, според Sea Life London Aquarium. "Тези риби плуват в стада и обикновено не нападат големи животни", пояснява ихтиологът.

Пираните имат най-силната захапка, регистрирана при костни риби - толкова мощна, колкото на голяма бяла акула, според проучване от 2012 г., публикувано в списание Scientific Reports. Черната пираня (Serrasalmus rhombeus) генерира сила на ухапване, еквивалентна на 35 пъти телесното й тегло (за сравнение тази сила при голяма бяла акула е само с един път телесното й тегло).

"Когато една пираня фокусира тази сила на захапката върху своите 14 остри като бръснач зъба, натискът при захапване се изкачва до неизмерими нива“, каза Хъски. "Те биха могли да нанесат огромни щети на хората в цяла Южна Америка, ако бяха толкова склонни, но не са… и не го правят."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини