Терапия с моноклонални антитела дава обнадеждаващи резултати при ревматоиден артрит

Терапия с моноклонални антитела показва ефикасност при въздействие върху имунната система на пациенти с ревматоиден артрит, съобщи ЮПИ, като цитира резултати от изследване.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което възниква, когато имунната система атакува собствения си организъм. Сред симптомите на състоянието са болки в ставите, скованост и умора.

Новото лекарство, наречено пересолимаб, е моноклонално антитяло, което стимулира така наречения „протеин на програмираната клетъчна смърт“. Този протеин изпълнява ролята на спирачка на имунната система, обясни авторът на изследването д-р Ейджей Нирула. Нирула е вицепрезидент на отдела по имунология на американската фармацевтична компания „Лили рисърч лабраторис“, която финансира разработването на перезолимаб.

В проучването, публикувано в сп. „Ню Инглънд джърнъл ъв медисин“, са участвали 98 души. Част от тях са приемали различни дози от новото лекарство, а останалите - плацебо. Участниците, които са приемали по-високата доза перезолимаб, са имали значително по-малко болки в ставите, подуване и възпаление на 12-та седмица от началото на изследването.

„Видяхме ниво на ефикасност, което беше интригуващо“, каза Нирула. „В миналото стероидите бяха ефективни за облекчаването на симптомите на ревматоидния артрит, но хроничната употреба на стероиди има токсични ефекти, така че преминахме към различни видове лекарства, които потискат имунната система.“

Протеинът на програмираната клетъчна смърт е ключов и за някои вече съществуващи лекарства за рак, но при рака целта не е той да бъде стимулиран, а потиснат. Необходими са по-продължителни проучвания, за да се разбере дали перезолимаб повишава риска от рак сред хората с ревматоиден артрит, отбеляза Нирула.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини