Парите, съкратени в националните бюджети в ЕС през 2024 г., биха стигнали за заплатите на 1 млн. медицински сестри или 1,5 млн. учители

Сумата, която държавите ще бъдат принудени да съкратят от националните си бюджети през следващата година, за да спазят новите правила на ЕС за строги икономии, би стигнала за заплащането на над 1 милион медицински сестри или 1,5 милиона учители, показва ново проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), съобщават от КНСБ на сайта на синдикалната организация. 

Съгласно предложението на Европейската комисия за нови икономически правила държавите членки на ЕС, чийто бюджетен дефицит надхвърля 3% от БВП, ще трябва да го намалят с минимум 0,5 % от БВП. Това означава, че 14 държави членки на ЕС ще трябва да намалят разходите си с минимум 45 млрд. евро през следващата година или да съберат равностойната сума чрез данъци, посочват от ЕКП. 

За да подчертае последиците от това връщане към строги икономии, ЕКП е изчислила колко медицинските сестри и учителите биха могли да бъдат финансирани, ако държавите не бяха принудени да намаляват разходите си. Съкращенията биха могли също толкова лесно да засегнат и други важни работници в здравеопазването, образованието и обществените услуги, смятат от ЕКП. 

Според изчисленията на ЕКП необходимите съкращения на разходите в България през 2024 г. ще се равняват на 423 млн. евро, Малта – 84 млн., в Румъния – 1,4 млрд.

Европейската конфедерация на профсъюзите започва кампания за “спиране на икономиите 2.0”, включваща петиция, която има за цел да окаже натиск върху националните правителства да променят предложението на ЕК.

На своя конгрес в Берлин, който се провежда в момента, ЕКП призовава за реформи, които да гарантират, че икономиката работи в полза на хората и планетата. ЕКП настоява за:

  • “Златно правило за публичните инвестиции”, което да изключва от правилата за дефицита поне инвестициите в зеления и дигиталния преход, които са необходими за постигане на целите на самия ЕС.
  • Поддържане на успешните механизми за солидарност на ЕС, въведени по време на пандемията, като например Механизма за възстановяване и устойчивост, който трябва да стане постоянен, за да се осигурят равни условия за инвестиции.
  • Забрана за публично финансиране на компании, които избягват плащането на данъци, като част от справедлив режим на корпоративно данъчно облагане, който може да финансира минимално ниво на публични инвестиции в националните бюджети.

В речта си в Берлин генералният секретар на ЕКП Естер Линч е заявила, че връщането към строгите икономии през следващата година би означавало повече бедност, по-малко работни места, по-ниски заплати и недостатъчно финансиране на обществените услуги, което ще засегне достъпа на хората до здравеопазване и образование.

Това би означавало, че по-голямата част от държавите членки ще трябва да направят съкращения точно в момента, в който ЕС ги призовава да увеличат инвестициите в борбата с изменението на климата. И това ще бъде подарък за крайната десница в навечерието на европейските избори, смята Естер Линч.

"Реформата на икономическите правила на ЕС отдавна е закъсняла, но тя трябва да бъде такава, че да покаже, че ЕС се е поучил от миналите неуспехи и успехите, след като Пакта за стабилност и растеж беше спрян през 2019 г. Днес призовавам хората в цяла Европа да окажат натиск върху своите правителства да се противопоставят на икономии 2.0 и да подкрепят икономически правила, които поставят интересите на хората и планетата на първо място", заявява генералният секретар на ЕКП Естер Линч. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини