"Ликвидира се независимостта на съда". Какъв закон приеха депутатите?

Приетите в четвъртък на второ четене в парламентарната правна комисия промени в Закона за съдебната власт предизвикаха остра реакция. Известни съдии и адвокати обявиха, че това е стъпка към ликвидиране на независимостта на съда. Замислени като текстове за намаляване на влиянието на главния прокурор във Висшия съдебен съвет, промените бяха приети с малко, но съществени редакции от мнозинството от ГЕРБ и ДПС. Така освобождаването и назначаването на шефа на държавното обвинение бе приравнено на това на предсеателите на върховните съдилища, което пък направи последните по-уязвими.


Ликвидиране

Съдия Мирослав Тодорова от Софийския градски съд излезе с остър коментар за приетите в четвъртък на второ четене промени. С тях се установиха нови правила за назначаване и освобождаване от поста на главния прокурор и председателите на въхровните съдилища – касационен и административен. Изискващото се мнозинство бе свалено от 17 на 13 гласа. И въпреки настояването на правосъдния министър Крум Зарков, депутатите от ГЕРБ и ДПС ликвидираха допълнителната защита за председателите на съдилищата. Неговата идея бе те да се освобождават с т.нар. двойно мнозинство, т.е. 13 гласа плюс мнозинство от съдиите, избрани директно от съдии във Висшия съдебен съвет.

Идеята на промените бе да се намали мнозинството за освобождаване на главния прокурор, но това за председателите на съдии да бъде запазено. Депутатите обаче приравниха правилата за тримата големи.

Промените не са окончателно приети и предстои одобряването им в пленарна зала.
Коментарът на Тодорова:

"Дали е резултат на неразбиране или е умишлено, но е факт - част от измененията на Закона за съдебната власт могат да ликвидират независимостта на съда.

В Съдийската колегия членовете, избирани от съдиите, все така ще са малцинство - 6 от 25, но в същото време Народното събрание няма да има възможност да избира съдии в парламентарните квоти на ВСС. И това се случва въпреки международните стандарти за доминиращото участие на съдиите в органите, които ги администрират.

Предлага се освен това председателите на ВКС и ВАС да могат да бъдат предсрочно освобождавани от длъжност с 13 гласа. С елементарна аритметична операция се изяснява, че освобождаването на председателите на върховните съдилища може да бъде постигнато с гласовете на 11-те членове на Прокурорската колегия и 2-ма членове на Съдийската колегия, избрани от Народното събрание, т.е. без гласа на нито един член, избиран от съдиите. И това се случва въпреки становището на Венецианската комисия, че е необходимо да се разграничава статусът на главния прокурор от този на председателите на върховните съдилища и се препоръчва за назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища да се предвиди квалифицирано мнозинство плюс мнозинство на избраните съдии.

Междувременно предлаганите посегателства върху съда се извършват в хода на мащабен скандал за политическа и/или криминална злоупотреба с прокуратурата, в който всички държавнически усилия би следвало да бъдат насочени към постигане на укрепване на независимостта на съда, защото той е единствената защита на гражданите от всеки властови произвол".


Не погубвайте

"Уважаеми господа депутати, не погубвайте независимостта на съда и не слагайте знак на равенство между председателите на върховните съдилищата и главния прокурор. Едните решават и то само в състав, а главният прокурор еднолично решава и се разпорежда. Прокурорът е страна в процеса, но господарят на справедливостта е съдът".

Това написа във фейсбук адвокат Валя Гигова. Тя призова депутатите да не забравят, че "че каквито прокурори създадете, такива ще ви обвиняват, и каквито съдии обезпечите, такива ще ви съдят".

"Ако така започва Съдебната реформа, то как ли ще завърши Конституционната?!", написа пък адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

Няма да си затворим очите

От "Продължаваме промяната" се заканиха, че няма да си затворят очите за "безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете". Промените все още не са окончателно приети и предстои гласуването им в зала. В четвъртък обаче единственият депутат, който активно настояваше те да не се приемат в този вид, бе Надежда Йорданов от ДБ.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини