Лекари от София и Пловдив бяха отличени с "Чилови награди" в Славейно

В смолянското село Славейно - родното място на видния български клиницист - енциклопедист проф. Константин Чилов, бяха връчени традиционните Чилови награди. Пред гроба на професор Чилов отличията си за значителен принос в научната и преподавателска дейност получиха проф.Михаил Боянов - ендокринолог от София и доц. Димитър Вучев – паразитолог от Пловдив. За постижения в сферата на здравната журналистика беше отличена Мария Чипилева. Наградите връчиха проф. Мурджева - ректор на МУ Пловдив и проф. Буланов - декан на Медицински факултет на МУ София.
 
В родопското село Славейно организираха честването на „Чилови дни“ за 26-ти път. Те са посветени на паметта, живота и делото на проф. Константин Чилов /1898 г. – 1955 г./ „За 26-ти път организирахме Чилови дни, посветени на живота и делото на най-големия български клиницист, енциклопедист, член кореспондент проф. Константин Чилов, по традиция в родната му къща - единствената къща-музей на лекар в България. На родното село Славейно на професор Чилов преди години дадохме званието „Свещено място на българската медицина“, защото от тук е произлязъл не само проф. Чилов, но още 80 лекари. Такова нещо не вярвам някъде другаде да има по света. Професор Чилов е завършил медицина във Виена и се е върнал в София. Основоположник е на българската школа по вътрешни болести и е написал над 250 научни труда във всички области на вътрешната медицина - пулмологията, ендокринологията, кардиологията, хематологията, гастроентерологията и паразитологията и е създател на българската клинична лаборатория. Просто е уникален като лекар, като учен и като човек. Той е преглеждал безплатно своите земляци от Родопите, навеки ще остане неговата знаменита фраза „ Ще се найде ляк(б.а. лек)“, каза д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в.“Български лекар“, създател на Чиловите дни.
 
По волята на професора къщата му в село Славейно, личните му вещи, богата библиотека и картинна сбирка, са дарени за „Къща-музей проф. д-р Канстантин Чилов”. Тази година се навършват 125 години от рождението на проф.Чилов, но заветите му към лекарите звучат актуално и днес, каза д-р Даниела Дариткова, която присъства на събитието.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини