Новото правителство върна старите шефове на приходната агенция и митниците

На първото си заседание днес Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС, се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

За ръководител на агенцията е назначен отново Румен Спецов, уволнен от служебния кабинет в началото на август 2022 г., три дни след встъпането в длъжност на служебните министри.

Промяна е направена и в агенция "Митници", където на мястото на Павел Геренски е назначен неговият предшественик Павел Тонев. Рокадите стават факт въпреки твърденията на Михайлов и Геренски през март обявиха, че събираемостта в техните ведомства е "перфектна".

Смяната в приходната администрация идва в момент, в който новата власт дава заявка да свие бюджетния дефицит до 3% при тенденция за ръст на разходите (около 17% към края на май) значително изпреварващ ръста на приходите (около 9%), по данни на Министерството на финансите.

"Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи. Нужни са спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията на приходните администрации", коментира рокадите министърът на финансите Асен Василев.

Кой е Румен Спецов

В съобщението той е представен като висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност. Припомня се, че е завършил е Стопанската академия "Д. А. Ценов" - Свищов със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност "Защита на националната сигурност".

В периода 2001 - 2015 г. е заемал различни експертни и ръководни длъжности в Националната агенция за приходите. Професионалният му опит е свързан с анализ и разследване на данъчни измами, оценяване на риска на търговските сектори, съвместна работа с ДАНС, прокуратурата и чуждестранни партньорски организации и служби. Бил е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. От май 2021 г. до август 2022 г. заема длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите, завършва официалното съобщение.

Спецов беше личен избор на Асен Василев в кабинета на четворната коалиция, който новият редовен министър на финансите потвърждава и сега. Формално по закон изпълнителният директор на НАП се назначава от кабинета по предложение на финансовия министър.

При предишното му участие във властта Спецов беше разследван от прокуратурата за укриване на данъци в големи размери чрез подаване на данъчна декларация. При назначаването му на поста в началото на 2021 година стана известно, че през 2016 г. Спецов е прехвърлил фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от село Ялботина, Драгоманско. Дружеството - "Гранекс трейдър" ЕООД е в черния списък, в който НАП слага неспасяемите длъжници - с големи неплатени данъци и с нулеви обезпечения и активи. Версията на самия Спецов беше, че дълговете са натрупани след като той е продал компанията.

Кой е Павел Тонев

За Павел Тонев се казва, че пpитeжaвa дългогодишен oпит в областта на митническата и акцизната дейност, както като служител и ръководител в митничecĸaтa администрация, така и в частния сектор като консултант в cфepaтa нa митничecĸoтo и aĸцизнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo. От 1991 г. дo 2002 г. пocлeдoвaтeлнo e заемал различни експертни и ръководни длъжностни, включително нaчaлниĸ нa митницa.

От 2002 до 2009 г. е директор нa Peгиoнaлнa митничecĸa диpeĸция Πлoвдив. От август 2014 г. до май 2015 г. и от май 2021 г. до август 2022 г. е директор на Агенция "Митници". Имa виcшe oбpaзoвaниe пo cпeциaлнocтитe "Cчeтoвoдcтвo и ĸoнтpoл" в УHCC и "Πpaвo" във Beлиĸoтъpнoвcĸи yнивepcитeт "Cв. Cв. Kиpил и Meтoдий".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини