Гайдари от цялата страна идват в Стойките за събора "Апостол Кисьов""

В смолянското село Стойките се готвят за четвъртия Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“ на 24 и 25 юни т.г. Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, роден в Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен“. През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни и 3500 души народен хор.

По традиция събора на гайдарите ще започне с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Апостол Кисьов. Ще бъде открита фотоизложба, посветена на 120-годишнината на местното читалище „Пробуда -1903“. Със звучно гайдарско дефиле множеството ще премине през селото и ще се събере в местността „Потока“, където официално ще бъде открит събора, с участието на ансамбъл „Борика“ и сборен гайдарски оркестър. През целия ден баирите ще бъдат огласяни от каба гайди, а вечерта ще има концерти на НЧ „Светлина-1925“ – с. Момчиловци, гайдарски състав с ръководител Атанас Тодоров, танцов състав „Етномагия“ с ръководител Кристина Жилевска и гост солист Севда Симеонова.

По време на събора ще се проведе и кръгла маса за предизвикателствата пред гайдарското изкуство в съвремието ни, запазването на стила на музицирането, характерно за всяка фолклорна област, както и за облеклото и сценичното поведение. Модератор на форума е д-р Иван Георгиев от АМТИ „Асен Диамандиев“ – Пловдив. Ще се проведат и школи за гайдаджии мераклии и пищен гала концерт, съобщи Мария Кисьова – председател на Народно читалище „Пробуда-1903″ – с. Стойките.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини