Екстремните жеги в Европа се превръщат в новото нормално

Европа ще се сблъска с по-сериозни, по-продължителни и по-чести горещи вълни това лято, както и със суши, наводнения и горски пожари, което крие значителен риск за природата, човешкото здраве и икономиката. Предупреждението идва от Европейската агенция за опазване на околната среда (ЕАОС), която публикува доклад, озаглавен "Какво може да донесе лятото? Екстремното време новото нормално ли е?".

"При нашия променящ се климат времето в Европа става все по-екстремно. Цялостната перспектива е песимистична, както вече видяхме миналата зима и през пролетта", посочват от агенцията.

Отбелязва се, че горещите вълни, които са опасни за човешкото здраве и каквито имаше през миналото лято, зачестяват и стават все по-продължителни и интензивни. Очаква се тази тенденция да се запази при всички климатични сценарии.

Особено в Южна Европа може да има повече от 60 летни дни, през които условията са опасни за човешкото здраве - това означава по-голям брой смъртни случаи и хоспитализации, особено сред възрастните и хората със заболявания, освен ако не се предприемат мерки.

"Горещите вълни са най-смъртоносните екстремни метеорологични явления в Европа и нарастващата уязвимост на европейското население поради застаряването и урбанизацията изисква спешно прилагане на мерки за предотвратяване на загубата на живот", подчертават от ЕАОС.

От 2018 г. насам повече от половината от Стария континент е засегната от условия на екстремна суша както през зимата, така и през лятото. Засушаването през 2022 г. значително намали добивите на култури като царевица, царевица, соя или зехтин.

"Още една суха зима не предвещава нищо добро за това лято и перспективите са песимистични. Изключително сухата и топла зима доведе до оскъдна снежна покривка и до ниска влажност на почвата, ниски нива на реките и намален воден дебит в язовирите в по-голямата част от Южна и Западна Европа", отчитат от агенцията.

Дългосрочните климатични прогнози показват, че Южна и Централна Европа ще станат още по-сухи и по-горещи през настоящия век, което ще има опустошителни последици за селскостопанския сектор. Очаква се въз основа на научни сценарии общите икономически загуби във всички икономически сектори заради засушаването да нараснат до края на века от сегашните 9 милиарда евро годишно до 25 милиарда евро годишно при глобално затопляне с 1,5 °C или до 31 милиарда евро на година при затопляне с 2°C.

Някои видове, пренасящи болести, са широко разпространени в Европа, като се очаква климатичните условия за тигровия комар да нараснат в големи части на Европа, особено в Западна Европа, която може да се превърне в гореща точка за комара до края на века.

Агенцията предупреждава и че е възможно маларията да се появи отново в Европа поради широко разпространеното присъствие на видовете комари Anopheles, които могат да пренасят болестта.

Очаква се обилните валежи да се увеличат в по-голямата част от Европа, което ще доведе до все повече наводнения, особено в Северозападна и Централна Европа.

Между 1980 г. и 2021 г. щетите от наводнения възлизат на близо 258 милиарда евро и нарастват средно всяка година с над 2%.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини