Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ длъжността на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Сарафов получи подкрепата на осем от деветте членове на колегията, "против" гласува Пламен Найденов. Решението на колегията подлежи на обжалване в 14-дневен срок, според Огнян Дамянов

Членовете на колегията решиха, че те са органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор, а не Пленумът на съвета. След това приеха, че този избор ще стане измежду заместниците на освободения предсрочно от поста Иван Гешев, а критерият, който ще използват, е старшинство. 

Така измежду Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Борислав Сарафов, колегията избра Сарафов. Петият заместник Пламена Цветанова тази сутрин е поискала да бъде освободена от поста.

"Прокуратурата има нужда от нормализиране. В последния месец тя беше ползвана в личния интерес на бившия главен прокурор Иван Гешев", каза Борислав Сарафов пред прокурорската колегия на ВСС.

По думите му прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи.

"Съзнавам огромната отговорност, с която съм натоварен", каза още Сарафов.

В Закона за съдебната власт е казано, че главен прокурор се избира от Пленума на ВСС, но това правило не важи за заместниците, те се избират от съответната колегия, каза пред медиите представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Той посочи, че това е шеста процедура по избор на върха в съдебната система, която този състав на ВСС ще организира.

Ние не можем да създаваме законови изисквания, ние прилагаме закона, какъвто е, посочи още Магдалинчев.

Не ни е най-голямото желание да правим отново процедура по избор на нов главен прокурор. Но ако не го направим, ще нарушим закона, посочи той.

Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.:

"Първо, аз очаквах, че ще има известно време преди да бъде оповестен и извършен този избор по няколко причини", каза той пред журналисти в парламента. "Авторитетни членове на Висшия съдебен съвет изразиха становище, че Пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не колегията, без да коментирам дали това е спорно или безспорно", каза Славов.

Той добави, че на второ място, преди да се извърши такъв избор, именно предвид заявката за решителна промяна в прокуратурата, според него било важно да се изработи профил на кандидата, който в максимална степен да съответства на принципите и изискванията, заложени в Закона за съдебната власт.

И на трето място - да видим заявката, с която избраният кандидат встъпва, посочи Славов. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини