Атанас Славов: Връщането на Иван Гешев като прокурор във ВКП е недопустимо

Връщането на Иван Гешев като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) е недопустимо. Това коментира в предаването „Защо, господин министър“ министърът на правосъдието Атанас Славов. 

Иван Гешев бе освободен от длъжността главен прокурор на конституционно основание за нарушаване престижа на съдебната власт. Няма как, освободен на това основание, да се върне като прокурор във ВКП. За мен това връщане би било недопустимо, допълни Славов. 

Той добави, че ще постави въпроса с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Според Славов проведеният избор от прокурорската колегия на ВСС не е бил достатъчно „легитимен“. 

Начинът, по който беше избран Сарафов, без да има публично заседание, без други кандидати да участват в процедурата, без преценка на професионалните и нравствени качества, каквото е задължителното изискване на Закона за съдебната власт и без спазване на процеса, поражда основателни съмнения за мотивите на този избор, коментира министърът. Той заяви, че ще използва правомощията си по такъв начин, че да премахна тези съмнения. 

Славов обясни, че ще поиска в пленарен състав ВСС да се произнесе относно това дали компетентният орган за избор на и.д. главен прокурор е прокурорската колегия, или пленумът. Министърът посочи, че, ако съмненията не се разсеят, то той ще заведе дело във Върховния административен съд, пледирайки нищожност на взетото решение. 

Според правосъдния министър първо трябва да се случи конституционната реформа и след това да се избере нов състав на ВСС и нов главен прокурор. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини