Сръбски камиони блокираха пътищата от Косово към Сърбия

Шофьорите на камиони със сръбска регистрация, които вече няколко дни чакат на граничните пунктове между Сърбия и Косово заради забраната на косовските власти за влизане на сръбски стоки в Косово, блокираха снощи граничните пунктове Мердаре и Ярине, съобщиха сръбските медии.

Шофьорите на камиони със сръбски стоки и местните жители са блокирали магистралата между Прокупле в Сърбия и граничния пункт Мердаре за камиони с косовска регистрация, съобщи сръбската обществена телевизия РТС. 

Това, по думите им, е реакция на мерките, въведени от косовското правителство, но и подкрепа за сърбите в Северно Косово, които всеки ден от 26 май насам протестират пред сградите на общините в Лепосавич, Звечан и Зубин поток срещу назначаването на албански кметове. Вчера бе организирано и протестно шествие от Митровица до Звечан срещу арестите на сърби от косовската полиция.

Миналата седмица сръбската полиция арестува трима косовски гранични полицаи, в отговор на което Косово забрани влизането на всякакви продукти от Сърбия, както и на превозни средства със сръбски регистрационни номера на своята територия. Това доведе до струпване на камиони със сръбски стоки на граничните пунктове между Сърбия и Косово.

Снощи бе блокиран и пътят от Митровица към Рашка, съобщи регионалната телевизия Ен1. Пропускат се автомобили и автобуси, но не и камиони с косовска регистрация.

„На територията на Сърбия, в близост до граничните пунктове Ярине и Мердаре, заради протестите не е възможно преминаването на автобуси и камиони, които идват в Косово. И за автомобилите не е сигурно, че могат да преминат“, пише в съобщение на косовското министерство на външните работи и диаспората, цитирано от Ен1.

Министерството е призовало косовските граждани да се въздържат от пътуване през тези гранични пунктове, както и да използват пунктовете Мутивода, Бела Земля или да преминават през Република Северна Македония, ако вече са на територията на Сърбия и искат да се върнат в Косово.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини