Физици класираха най-странните събития на 2009-та

Британски физици съставиха списък на най-щурите случки в света на науката през 2009 год.

Най-малкият снежен човек в света
Учен създаде най-малкия снежен човек през 2009-та. Той всъщност не е от сняг, а от две сферични калаени частици с диаметър 10 микрона. За да се постигнат така необходимите на всеки снежен човек очи и уста, са положени допълнителни усилия, като за целта били използвани насочени потоци електрони. Обикновено подобни калаени частици се използват за калибровка на микроскопи.

Правилната формулировка – пера и трохи
Големият адронен колайдер е класиран също. Много се говори и писа през 2009-та за пускането му и предполагаемите последици, които така и нестъпиха заради аварии. В класацията по-специално вляза една от тях, предизвикана от троха, която прекъснала една от наземните компоненти на електрозахранването. Според специалистите парчето франзела е било донесено от птица. После пък други специалисти отрекоха намесата на птици. В крайна сметка, не бе постигнато единомислие в научните среди за причината на аварията. Те се обединиха все пак около формулировката, според която на мястото на аврията са намерени пера и трохи.

Ефектът Старки

Възможно ли е във всяка капчица вода да виждаме стилизиран портрет на някой от любимата ни група... Ако става дума за тийнейджъри, отговорът е предвидимо да, в 99 на сто от случаите. Обаче тук говорим за двама учени от Университета Дюк в Северна Каролина, които видяха лика на Ричард Старки, известен на света като Ринго Стар в поредица снимки на капчици вода. И ако не ви е достатъчно забавно, че в университетските среди се обсебват от барабаниста на Бийтълс, ето ви подробности за въпросните капчици. Те били заснети с високоскоростна микроскопска камера в рамките на изследване, което трябвало да установи как един лотосов лист успява да отърси толкова много вода

Оседлай кометата
Международната година на астрономията вдъхнови енусиаст да създаде песен и четириминутно клипче. Става дума за пързаляне на кънки по пръстените на Сатурн, обяздване на комета, но за научната общност поразяваща е терминологията. Терминология е вкарана там – пречупване, отражение, телескопична връзка и едно послание – Вселената е твоя, открий я....

Търсят се астронавти, да не миришат моля
Китайските астронавти не им е леко в борбата кой ще попадне в следващия екипаж. За целта има списък с изисквания относно здравето им, включващ 100 точки. Освен че не трябва да имат заболявания в семейството си, не са разрешени никакви алергии, нито кариеси или каквито и да е дупки в зъбите. Отпадате и ако имате хрема, телесна миризма, лош дъх или белези от рани, които биха могли да се отворят в космоса.

Ръководство на Лунния пътешественик
Хейнс публикува ръководства на потребителя за всяка марка и модел автомобил, мотоциклет и камион, на които собствениците могат да разчитат във всяка затруднена ситуация, когато трябва да се справят с машината сами. За да отбележи 40-годишнината от първото кацане на Луната през юли, компанията издаде наръчник, съдържащ технически илюстрации и снимки на модела Аполо от 1969 , включително описание на ракетите Сатурн, командния и сервизен модули на на SM-107, както и лунния модул, с който астронавти достигнаха повърхността на Луната. За малко под 20 паунда всеки лунен пътешественик може да диагностицира и отстрани настъпили аварии в съответното превозно средство. Ръководството съдържа и подробни указания за космическите возила от типа «как функционира то» и «как да полетим с него»

Процес срещу края на света
"Ако има нещо, което може да се случи и нещо, което не е задължително да се случи, то ще се случи или не, или ще се случи, и ... така че най-доброто предположение е, 1, 2." Това е може би не е най-ясното обяснение за значението на 50/50 вероятност. Но това е обяснението, дадено в интервю за телевизия The Daily Show от Уолтър Вагнер който започна федерален съдебен процес в американския окръжен съд в Хонолулу, за да се предотврати пускането на Големия адронен колайдер (LHC).

Летящата пица
Трима австралийски физици пък употребиха своя потенциал за изчисляване механиката на перфектното хвърляне на пица. За целта те изучаваха как го прави професионален готвач, кадър по кадър. Кой би се досетил, че първото хвърляне на тестото трябва да бъде по спираловидна траектория, тъй като това увеличава енергийната ефективност и придава висока скорост на тестото във въздуха. Следващите хвърляния би трябвало да са с полуелиптични движения, така че пицата да лети под ъгъл, не в прецизна равнина. Друго си е като има научен подход.

physicsworld.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини