Депутатите дебатират доколко новата антикорупционна комисия ще е "бухалка"

Депутатите обсъдиха на първо четене три законопроекта за противодействие на корупцията - на ГЕРБ-СДС, на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и на служебния кабинет. В пленарната зала се състоя дебат доколко новата Комисия за противодействие на корупцията, която се предлага да бъде създадена, ще представлява "бухалка“. Преди гласуването на законопроектите беше дадена почивка от 30 минути по искане на парламентарната група (ПГ) на ПП-ДБ.

Миналата седмица правната комисия в парламента подкрепи на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията на ГЕРБ-СДС и отхвърли предложенията на служебния Министерски съвет и ПП-ДБ. Приемането на такъв законопроект е част от изисквания в Плана за възстановяване и устойчивост.  

Темата, че комисията представлява бухалка, беше повдигната от Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН). Той коментира, че работата по този закон за Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е започнала, когато "Продължаваме промяната" (ПП) са били част от коалиционно правителство с ИТН, "Демократична България" и БСП, и стремежът е бил ПП "да си имат своя бухалка". По думите му сега ПП са управляващи благодарение на ГЕРБ и "наблюдаваме тази гнусна прегръдка в този проектозакон с борбата между двете лобита на ПП-тата и гербаджиите" кой да има още една "бухалка" в ръцете си.  

Мирослав Иванов (ПП) коментира, че дали КПКОНПИ ще бъде "бухалка" или не зависи от ръководството на този орган. Този орган ще бъде "бухалка", само ако се установи зависимост между това ръководство и определени политически кръгове, посочи той и определи подобни приказки в момента като спекулации.  

Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) коментира, че в закона, който ГЕРБ предлага, "бухалката" я няма, а присъства ротационен принцип на председателство. Как да държиш "бухалката", като ще се сменя председателството, посочи той. Хайде да не политиканстваме по този закон, защото той е зареден с достатъчно взрив за политиканстване, призова той. Предлагаме ви нашия законопроект заради баланса в него, а не заради "бухалката", допълни той. 

Цончо Ганев от "Възраждане" посочи, че два от законопроектите са на коалиционни партньори - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ще вкарат лисицата в кокошарника да пази кокошките, защото ще се приеме законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС, подкрепен от ДПС и с мълчаливото и тихо съгласие на ПП-ДБ, коментира той.

Проектът на ГЕРБ-СДС предвижда КПКОНПИ да се състои от седем членове, председател и шестима други. Шестимата ще се избират от парламента по предложение от парламентарните групи, а седмият ще се предлага от президента и ще се одобрява от народните представители. Предвижда се седемгодишен мандат на всички членове на комисията. Тя ще се председателства на ротационен принцип, чрез жребий. Дейността по разследване ще бъде осъществявана от разследващи инспектори, те ще са разследващ орган по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, подобно на следователите и разследващите полицаи. От ГЕРБ-СДС предлагат разделяне на КПКОНПИ на две.

Със законопроекта на ПП-ДБ се предлага дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси да бъде разделена от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество, като се създава Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно имущество. Със законопроекта също се регламентира фигурата на „разследващия инспектор“ към комисията, който ще извършва действия по разследване на корупционни престъпления. 

Законопроектът на служебното правителство предвижда създаването на Комисия за противодействие на корупцията, състояща се от петима членове, определени по съвършено нов начин. Предлага се двама от членовете да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде назначен от президента и по един, избран от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд, съответно от Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Предвижда се комисията да бъде председателствана на ротационен принцип за една година, а председателят да се определя чрез жребий. Регламентира се и длъжността „разследващ инспектор“, на която да бъдат назначавани юристи с най-малко 10 години юридически стаж след проведен конкурс и проверка за почтеност.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини