ВЧК-ОГПУ: Шойгу и Герасимов искали да арестуват Пригожин, той превзел Ростов на Дон

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на руската армия възнамерявали да арестува шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин на 1 юли - датата, в която групировката на бизнесмена щяла да бъде погълната от руските войски. Но подценили популярността на Пригожин сред руските военни. Така станал възможен "походът за справедливост" към Москва, който "Готвача на Путин" използвал, за да си спаси кожата.

Това става ясно от източник, говорил пред руската медия в "Телеграм" ВЧК-ОГПУ. Тя често е използвана от приближени на враждуващите руско военно министерство и "Вагнер", за да лийкват взаимно компромати или да разкриват собствени версии за конкретни събития. 

Въпросният неназован източник представя събития отпреди т.нар. гражданска война, които се вписват с изявления на Евгений Пригожин. Затова думите му не бива да бъдат приемани за чиста монета.

"Предвестник на преврат в Русия винаги е засилването на защитата на държавните институции. Няколко дни преди изострянето на ситуацията с ЧВК "Вагнер", Федералната служба за охрана (ФСО) внезапно заръча на ръководителя на Росгвардия Золотов да осигури помощ с бойците от дивизията "Дзержински". Гвардейците засилили патрулите на ФСО край Кремъл, Белия дом (руска правителствена сграда), президентската администрация и други правителствени сдания в столицата. На 27 юни подкреплението било премахнато така внезапно, както се било появило, а основните държавни институции започнали да се охраняват по обичайния начин", обяснява източникът.

Той добавя, че оперативни групи на ФСБ и Генералния щаб на министерството на отбраната предварително пристигнали в зоните на военните действия, които били подсилени лично от министъра на отбраната Шойгу. Също така група офицери от Главното управление на Московска област отлетели за Ростов.

Там предупредили, че до 1 юли ЧВК "Вагнер" трябва да бъде разформирована и да спре да съществува. Новопристигналите оперативни групи получили заповед да осигурят този преход без да се стига до ексцесии.

"С одобрението на Москва трябваше да се проведе операция по разпускане на армията на Пригожин. На проточилия се конфликт между министъра на отбраната и шефа на ЧВК трябваше да бъде сложена точка. Но не всичко мина по план".

Според източниците на ВЧК-ОГПУ Шойгу първоначално бил мотивиран от някого да предприеме много строги мерки срещу няколко от лидерите на "Вагнер". Пригожин и неговите близки сътрудници, включително един от основателите на групировката - Дмитрий Уткин.

"Но те не взеха предвид популярността на "главния готвач" на страната сред офицерите, войниците и оперативните служители на фронта. Всички възможни сценарии за задържане на Пригожин и неговите хора достигнали до последния. Според източника на "ВЧК-ОГПУ" те не предвидили основното - нежеланието (на военните) да застанат на страната на изключително непопулярните лидери в зоната на "специалната военна операция - Шойгу и Герасимов".

Тогава бил нанесен ракетен удар по позициите на "Вагнер" (припомняме, че данни за нападение срещу групировката отсъстват, което предполагаемо свидетелства за пристрастията на източника на ВЧК-ОГПУ). 

"След неуспешната ракетна атака срещу позициите на "Вагнер", действието се разгърнало. За броени часове щабът на Южния военен окръг и градът Ростов на Дон били превзети. Министърът на отбраната избягал в Москва". 

Източник на ВЧК-ОГПУ от тайните служби разказал накратко интересни подробности за поведението на руския президент Владимир Путин по време на "похода за справедливост".

"Друг наш източник от спецслужбите твърди, че Путин изпаднал в дълбоко объркване - такъв бил забелязван само през 2014 г., когато по погрешка беше свален (самолет) "Боинг" на Малайзийските авиолинии".

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини