Откритите мъртви руски моряци са работили за българска компания с украински собственик

Изображение 1 от 2

    Драгажният кораб Milford, на който снощи са били открити телата на двама моряци, загинали при неизяснени обстоятелства, е собственост на компания, чийто офис се намира във Варна. Тя се управлява от украинският гражданин Михаил Сорочински. Това показа проверка на "Дневник". Моряците бяха намерени по време на преход от Бургас към Констанца в Румъния. По информация на специализираното издание Maritime.bg става дума за готвача и рулевия на кораба. Сигналът за откритите мъртви моряци е бил подаден малко след 21 ч. Час и половина по-късно дълбачката е влязла в Пристанище Варна, където е започнало разследване.

    Двете тела са били открити в тръба в трюма на кораба, каза днес директорът на "Морска администрация" във Варна Валентин Енчев. Става дума за тръба, свързана с т.нар. задбордна вода (в случая тръба, водеща отвесно към отвор в дъното на кораба). Дали двамата моряци са били засмукани в тръбата, или са попаднали в нея по друг начин трябва да установи назначената съдебно-медицинска експертиза, а по случая работи варненската Окръжна прокуратура. Източници на "Дневник", пожелали анонимност обаче, твърдят, че при изваждането на телата по едно от тях са били открити следи от кръв.

    Според данни, отразени в международни корабни регистри, чартьор на Milford е "Българска драгажна компания" (Bulgarian Dragging Company) със седалище на бул. "Сливница" №8 във Варна. Тя е регистрирана в края на май 2021 г. с капитал 2 лв.

    Флотилията на дружеството включва още специализираните драгажни кораби Westford, Seaford и Kenford. В различни периоди от време три от четирите кораба работиха по изпълнението на проекта за удълбочаване на плавателните канали във варненското пристанище. Разследване на "Дневник", продължило близо две години, показа, че за тази дейност държавата е похарчила без обществени поръчки 430 млн. лв., като по-голямата част от тях са достигнали през посредници до руското дружество "Гидрострой", регистрирано в Калининград. По време на драгажните работи в Пристанище Варна Milford, Westford, Seaford и Kenford бяха собственост именно на "Гидрострой" и бяха чартирани от свързани с нея компании.

    Справка в платформата Who is показва, че сайтът на "Българска драгажна компания" е регистриран от украинския гражданин Михайло Сорочински, който е едноличен собственик и управител на "Българска драгажна компания". На посочения мобилен телефон днес след настоятелни позвънявания отговори мъж, говорещ лош български, който каза, че на този номер не отговаря никой, свързан с "Българска драгажна компания".

    Проверка в международните корабни регистри показва, че на същия адрес се намира и офисът на компанията Maifan Business Ltd, която е собственик на друг драгажен кораб - Glanford, който също е част от флотилията на "Бългериън дреджинг къмпъни" заедно с още два специализирани плавателни съда - Milford бе един от корабите, участвали в изпълнението на проекта за удълбочаване на плавателните канали във Варненското пристанище. Въпреки огромния разход, направен от държавата, Milford не можа да довърши работата във Варненското езеро. Причината за това беше неспособността на варненската общинска администрация да положи под дъното на езерото фекален колектор, който през 2019 - 2020 г. причини замърсяване с над 3 млн. куб.м силно токсични води. По-късно драгажният кораб беше ангажиран от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" за удълбочаване на част от пристанището на Бургас във връзка с изграждането на нова кейова стена там.

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини