ДПС подаде сигнал срещу руснаци с български паспорти след статия в "Медиапул"

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид внесоха в деловодството на Народното събрание сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близкия до Кремъл влиятелен руски бизнесмен Роман Савушкин и тримата му синове, съобщи пресцентърът на движението.

"Сигналът е във връзка с публично разпространена в медиите информация (материал от 03.07.2023 г. в сайта "Медиапул" със заглавие "Синовете на близък до Кремъл бизнесмен може да получат българско гражданство")", уточнява ДПС.

В сигнала се настоява да бъде извършена проверка дали руският гражданин Роман Савушкин правомерно е придобил българско гражданство през 2019 г., след като в медиите са налице данни за тесните му лични и бизнес връзки с лица, приближени до руския президент Владимир Путин. Друг поставен въпрос е участвали ли са български посредници при получаване на гражданството.

Депутатите от движението искат информация и за това какво становище са дали МВР и ДАНС и как са го мотивирали.

Карадайъ, Пеевски и Хамид искат да бъдат разсеяни "продължаващи спекулации по темата "златни паспорти" и съмненията за неправомерно получаване на българско гражданство от чужденци с помощта на посредници, без изискващите се по закон инвестиции да са били реално осъществени".

Това е поредното публично действие на движението по темата след като през юни 2021 г. САЩ санкционираха Пеевски по глобалния закон "Магнитски" за "осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани".

Пеевски води дела в САЩ за изваждането си от списъка.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини