Буря вилнее на Западните Балкани, петима загинали

Медиите на Западните Балкани съобщават за общо пет жертви на разразилите се вчера бури - трима души са загинали в Хърватия, една жена в Словения и една в Босна и Херцеговина, в Сърбия са били евакуирани 15 човека.

Лошото време обхвана първо Словения тази седмица, където, край езерото Блед вчера загина една жена, а пожарникарските служби са получили над 2200 сигнала, съобщи регионалната телевизия Ен1. Един пожарникар е ранен при изпълняване на задълженията си.

Двама мъже, 50-годишен пешеходец и 48-годишен шофьор, загинаха в хърватската столица Загреб вчера след падане на дървета, а десетки са били ранени, съобщи хърватският портал „Индекс“. Един човек (на 40 години) е загинал и в хърватската област Славония, след като върху автомобила му, в който се е намирал в този момент, е паднало дърво.

Хърватският Държавен хидрометеорологичен институт посочи, че на места е отчетена скорост на вятъра от 180 километра в час. Вятърът е изкоренил или счупил стъблата на множество дървета и е отнесъл много покриви, най-големи са щетите в столицата. Множество улици в Загреб са наводнени, някои квартали са без електричество. За днес е обявен жълт код за валежи в областта Карловац.

Части от Босна и Херцеговина също бяха засегнати от бурите, придружени с град, има една жертва, информира босненската национална телевизия БХРТ. Една жена е загинала в град Бръчко, повече от 20 души са потърсили лекарска помощ.

Летището в Баня Лука е затворено, тъй като ураганните ветрове са повредили покрива на предприятието „Летища на Република Сръбска“.

Бурята стигна и до Сърбия вчера вечерта, части от столицата Белград и областта Войводина са останали без електричество, евакуирани са общо 15 човека, предаде Танюг. Едно момиче е пострадало при падането на дърво в град Нови Сад, но е в стабилно състояние.

Белградското летище „Никола Тесла“ е временно затворено.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини