Британската библиотека архивира рева на Jaguar V8 за поколенията

Преди да изчезне заради настъплението на електрическите автомобили, звукът от емблематичния двигател Jaguar V8 ще бъде архивиран от Британската библиотека за следващите поколения, съобщи АФП.

Jaguar планира да премине изцяло към електрически автомобили, които са тихи, през 2025 г. Моделът "F-Type" и знаменитият му 8-цилиндров V-образен двигател с характерния му рев скоро ще останат в историята. 

Записите с продължителност между 30 и 47 секунди са направени в акустична камера в дизайнерския център на производителя в Гейдън (Централна Англия) от вътрешната и външната страна на автомобила, при стартиране и при пълно натоварване. Там е проектиран звукът от изпускателната система. 

Те ще се присъединят към архива, който включва и първия запис на автомобил на улицата.

Тъй като производството на този емблематичен двигател е към своя край, неговият "уникален звук намира своето място в националния архив наред с други звуци, които днес вече не могат да бъдат чути", казва Черил Тип, куратор за звуци от дивата природа и околната среда в Британската библиотека.

За записа Jaguar използва F-Type R 75 на спортния автомобил, с двигател 5.0 V8 с компресор, развиващ 575 к.с. и отделящ 239 г въглероден двуокис на километър.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини