Oтбелязваме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Тържествена заря-проверка по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание ще се състои днес пред паметника на Незнайния войн в София, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Събитието ще започне от 21:00 часа и на него ще присъства премиерът акад. Николай Денков, който председателства Националния комитет за отбелязване на годишнината, създаден с решение на Министерския съвет. 

Държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част и ще отправи слово по време на церемонията. Вицепрезидентът Илияна Йотова също ще присъства на тържествената проверка-заря.

Националната служба за охрана (НСО) съобщи за въведени мерки за сигурност в София за тържественото отбелязване на годишнината. Достъп на граждани до зоната за сигурност на пл. „Свети Александър Невски" ще бъде осигуряван от 20:00 часа през два пункта за проверка – при ул. „Г. С. Раковски" и ул. „Оборище" и при южния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски".  

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества - гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и др. пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на хора във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 17:30 часа до 22:00 часа се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност.

Променя се движението в центъра на София заради тържествената заря-проверка по повод 120 години от Илинденско-Преображенското въстание на 2 август, съобщиха от Столичната община. 

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, осигуряващи провеждането на церемонията, както следва:

От 7:00 часа до приключване на събитието на паркингите на пл. „Св. Ал. Невски“, паркинга на пл. “Николай Гяуров”; на ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“;

От 13:00 часа до приключване на събитието на паркинга на моста пред Национален стадион „Васил Левски”;

От 18:00 часа до приключване на събитието се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“; по ул. „15-и ноември“ между бул. „Цар Освободител“ и пл. „Св. Александър Невски“; по ул. „Московска“ в участъка между ул. „Г. Бенковски“ и пл. „Желю Желев“;

От 18:00 часа до приключване на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Московска“ между ул. „Дунав“ и ул. „Г. С. Раковски“ само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“, се казва още в съобщението.

На 2 август 1903 г. започва Илинденско-Преображенското въстание (20 юли ст. ст.) - въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор (13 юли 1878). Въстанието е организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Османското правителство хвърля огромни сили за потушаване на въстанието. В близо 240 сражения около 25 хил. въстаници се сражават с 350-хилядна редовна турска войска и башибозук. Опожарени са 205 села, без покрив остават повече от 70 хил. души. Броят на загиналите надминава пет хиляди души. Около 30 хил. души са принудени да напуснат родните си места. Основната част от тях намират подслон в България, сочат архивите на отдел „Справочна“ на БТА. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини