Създадоха литиево-метални батерии с удвоен капацитет

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са направили откритие, което може да доведе до по-добри литиево-метални батерии, като същевременно се намали риска от експлозия при тях, съобщава ЮПИ.

Понастоящем литиево-йонните батерии доминират на пазара за всякакви уреди - от смартфони до електрически превозни средства и технологии за слънчева и вятърна енергия.

Литиево-йонните батерии съхраняват положително заредени литиеви атоми в подобна на клетка структура от въглерод, която покрива електрода. При литиево-металните батерии металът покрива директно електрода, което позволява използването на много повече литий и удвояване на ефективността на батерията.

Повишената ефикасност обаче е свързана с опасност. Литият лесно реагира с химикали и корозира в момента, в който се нанесе върху електрода, което води до повишен риск от пожар и експлозии.

Изследователи от Института по нанотехнологии към Калифорнийския университет в Лос Анджелис са разработили метод за полагане на метален литий по-бързо, отколкото той може да корозира - това им позволява за първи път да видят формата, в която се организират атомите на метала. Изследването им е публикувано в сряда в списание "Нейчър".

"Съществуват хиляди статии за металния литий, в които структурата му е представена описателно като, например, "гранулирана" или "пръчковидна", казва Юйчжан Ли, автор на изследването.

"За нас беше изненадващо да открием, че когато предотвратим повърхностната корозия, вместо тези неясно дефинирани форми, виждаме добре обособен полиедър (многостен), което отговаря на теоретичните прогнози, основани на кристалната структура на метала. В крайна сметка това изследване ни позволява да преразгледаме начина, по който разбираме литиево-металните батерии", обобщава ученият.

Учените, въоръжени с разбирането за истинската форма на лития, описвана като "12-стенна фигура, подобна на заровете, използвани в ролеви игри като "Подземия и дракони", могат да намалят риска от експлозия, като подредят атомите в металната решетка по определен начин.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини