Сбогом на синия талон. Отпадането му излезе в ''Държавен вестник''

Синият талон на шофьорите отпадна окончателно от правната действителност в България след като в петък в „Държавен вестник“ беше приет Законът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. От днес можете да извадите талона от портмонето си или от корицата с лични документи – никой няма да ви го потърси.

Нормативно контролният талон на шофьора беше закован в два закона – в Закона за автомобилните превози и в Закона за движението по пътищата.

В първия от тях в чл. 157 беше записано, че контролният талон потвърждава валидността на притежаваното свидетелство за управление на МПС и с промяната от 28 юли този текст беше премахнат, както още два текста, в които се споменаваше талона.

В Закона за движение по пътища на шофьора пък се вменяваше да представя при проверки талона. С отпадането на чл. 183 ал. 1. т. 1 и това задължение отпада. На практика се освобождава водачът от една тежест да се чуди какво да го прави и къде да съхранява контролния талон, който от дълги години нямаше първоначално предвиденото за него значение, коментират пред OFFNews полицаи.

В чл. 157 на Закона за движение по пътищата се заличават думите в ал. 1 „контролен талон за потвърждаване валидността на притежаваното свидетелство и“  и се създава изречение трето: „В националния регистър за водачите и техните нарушения и наказания по чл. 165, ал. 1, т. 6 се съхранява информация за контролните точки за отчет на извършените нарушения."

Талонът, чрез който в продължение на десетилетия се проследяваше дисциплинираността на шофьорите и количеството натрупани нарушения беше възпят във вицове, стихотворения и песни. Дупченето на талони и духането на балони за мнозина от младите шофьори днес не означава нищо, но през миналия век талонът изглеждаше като билетче за автобус, в който имаше точици за дупчене, а катаджиите със специален перфоратор отмерваха върху него наказания за шофьорите. Впоследствие сигнал за нещо нередно около шофьора трябваше да бъде липсата на контролен талон при проверка, но с навлизането на таблетите и проверката по електронни бази отпреди 7-8 години искането му при проверки стана формалност.

„Балоните“, които само условно се наричаха балони, отпаднаха много по-рано, още през 80-те. Те представляваха стъклени тръбички като епрувенки, с отвори от двата края, през които шофьорите „духаха“ и наситеният с алкохолни пари въздух оцветяваше сухите гранули в балончето в неприятни за водача цветове.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини